PoliticăPrima PaginăȘtirile 60m.RO

Iohannis și guvernul liberal au falimentat 99% din instituțiile private de învățământ. Faceți ceva că iese cu revoluție

Președintele României, Klaus Iohannis, împreună cu guvernul liberal condus de către Ludovic Orban au făcut astăzi un anunț ce a lăsat fără locuri de muncă zeci de mii de profesori, învățători și educatori din învățământul privat.

Nu măsura închiderii școlilor este de contestat, deși era mai bine de așteptat și aici pentru a vedea reacția altor state europene, ci completarea măsurii cu acțiuni de susținere a învățământului privat din România.

Sănătatea este una importantă și acest lucru nu este de contestat, cu atât mai mult cu cât o bună parte din profesori și învățători au o vârstă onorabilă. Cumva era de așteptat ca această măsură să fie luată.

Guvernanți au anunțat, singurii sau primii din Europa(rămâne să vedem), că învățământul în școli nu se va mai putea relua în acest an.

Celelalte partide parlamentare, PSD și USR, au devenit complicii acestui asasinat al mediului privat de învățământ prin simpla abținere de la comentarii și reacții.

Ce a însemnat acest anunț, ușor de spus de către politicieni și de acceptat de către cetățeni? Că instituțiile private de învățământ, școlile, grădinițele și creșele private, începând de astăzi se vor închide definitiv.

Nu există companie românească care să își poată plăti salariile, taxele către stat, chiriile și ratele fără ca să muncească timp de șase luni. Spre deosebire de sistemul de stat, care poate printa bani fără acoperire pentru plata pensiillor, salariilor și altor cheltuieli aferente, mediul privat chiar trebuie să muncească.

Guvernul și președintele liberal ar fi trebui în secunda următoare să anunțe ajutorul statutului pentru plata salariilor, a chiriilor și a ratelor la bancă pentru instituțiile private de învățământ. Ori acest lucru nu s-a realizat.

Adică era nevoie să se pună semnul de egalitate între instituțiile de stat și cele private, cu atât mai mult cu cât timp de 30 de ani acestea au cotizat la bugetul de stat.

Ce concluzii putem trage de aici?

Fie incompetența guvernamentală atinge cote inimaginabile, fie există o ură viscerală a sistemului public de administrație și a clasei politice față de mediul privat care reușește să performanze.

Pare greu de crezut, dar putem deja presupune că există un interes ascuns pentru colapsarea totală a României. Ceea ce vedem noi astăzi reprezintă încă un pas în plus spre distrugerea sistemului economic capitalist, clădit cu greu în ultimii 30 de ani.

Mai are nevoie doamna Merkel de muncitori pe plantațiile de șparanghel și s-a gândit președintele Klaus Iohannis că niște profesori ar fi numai buni pentru acest lucru?

Nu putem presupune că un om care provine din sistemul de învățământ, cum este actualul președinte, fost profesor și inspector școlar, nu a intuit gravele probleme cu care se vor confrunta școlile private. Peste 99% dintre ele vor colapsa în perioada următoare, asta dacă între timp managerii lor nu au făcut atac de cord după anunțul de astăzi.

În România nemulțumirea în rândul populației crește. Ultimele zile, prin declarațiile făcute, dădeau o urmă de speranță pentru sistemul economic, ca urmare a relaxărilor promise după data de 15 mai. Anunțul făcut astăzi de președinte a bulversat orice așteptare. Despre ce relaxare economică mai discutăm dacă școlile au fost închise până la sfârșitul acestui an școlar?

Ce alte măsuri se vor lua? Urmează pe listă spitalele private? Sunt oare administratorii statului nemulțumiți că acestea performează și asta chiar pe sume mai mici de bani și cu servicii net superioare?

Ce alte afaceri sunt luate la țintă? Cine urmează? Pe cine vor mai ataca structurile mafiote organizate politic?

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button