Politică

Baronii UDMR refuză să îl primească pe liderul opoziției din Ungaria

 Liderii administraţiilor locale publice din Transilvania nu vor să îl primească pe Péter Márki-Zay, iar drept argument au invocat rezultatul referendumului din 5 decembrie 2004, potrivit unei scrisori semnate şi adresate candidatului opoziţiei ungare la funcţia de premier al Ungariei de liderii mai multor localităţi maghiare din România. Scrisoarea a fost publicată pe site-ul Székelyhon.ro.

„Maghiarii din Transilvania nu uită. Păcatul referendumului din 5 decembrie nu s-a erodat, maghiarii din Transilvania nu au uitat referendumul”, se află în scrisoarea semnată de opt lideri maghiari, membrii ai UDMR, respectiv de: Árpád Antal, primar al oraşului Sfântu Gheorghe, Csaba Borboly, preşedinte al Consiliului Judeaţean Harghita, Gábor Kereskényi, primar al oraşului Satu Mare, Attila Korodi, primar al oraşului Miercurea Ciuc, Csaba Pataki, preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, Ferenc Péter, preşedinte al Consiliului Judeţean Mureş, Zoltán Soós, primar al oraşului Târgu Mureş şi Sándor Tamás, preşedinte al Consiliului Judeţeam Covasna.

În opinia lor, reprezentantul legitim al maghiarilor din Transilvania este Hunor Kelemen, astfel că dacă forţele din opoziţie acordă atenţie şi maghiarilor din Transilvania în cadrul campaniei lor electorale, trebuie, în primul rând, să se adreseze lui Hunor Kelemen. De asemenea, au precizat că „este un pas important că opoziţia din Ungaria vrea să fie atentă şi la maghiarii din afara graniţelor Ungariei, deoarece trebuie să vină vremea când rănile naţiunii maghiare se vor vindeca și apartenența maghiarilor din străinătate la națiune nu va mai fi pusă la îndoială”.

Unul din membri echipei primarului din Hódmezővásárhely, județul Csongrád, a semnalat într-un mesaj privat – potrivit informaţiilor portalului amintit – că au luat act de această scrisoare. De menţionat că, pe 5 decembrie 2004, Federația Mondială a Maghiarilor (MVSZ) a lansat o campanie de strângere de semnături în legătură cu întrebarea: „Vreţi ca Parlamentul Ungariei să adopte o lege cu privire la acordarea cetăţeniei ungare printr-o procedură simplificată cetăţenilor care se declară de naţionalitate maghiară, dar care nu au reşedinţe în Ungaria, nu sunt cetăţeni ungari, însă pot confirma identitatea lor maghiară, conform paragrafului 19 din Legea LXII adoptată în 2001, respectiv, existența unui strămoș care a fost cetățean maghiar sau prin alte metode prevăzute de legea care urmează să fie adoptată?”

La referendum au partipat 37,5% din electoratul ungar, din care 51,57% au votat pentru, ceea ce conform regulilor referendumului de la acea vreme însemna că inițiativa a eșuat.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Un comentariu

  1. Nu cred ca am vazut sau auzit vreodata o femeie din UDMR.
    Un partid plin de banditi barbati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button