Economie

Guvernul Ciucă continuă politica dezastruoasă în domeniul energiei din ultimii ani

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) critică măsurile anunțate de premierul Ciucă în domeniul energiei și consideră că soluția pe termen scurt pentru scăderea facturilor plătite de populație și firme este revenirea imediată la piața reglementată. În paralel, sunt necesare măsuri pe termen mediu și lung pentru înmulțirea capacităților de producție și creșterea concurenței pe piața energiei.

Facturile mărite la energie care ajung la populație și la firme sunt rezultatul deciziilor iresponsabile luate de conducerea țării în ultimii ani, în special de decidenții din Ministerul Energiei și Autoritatea Națională pentru Reglementare în Energie (ANRE). Cei care astăzi joacă teatrul ieftin al „identificării de soluții la criza energiei” sunt de fapt cei care au produs criza prin deciziile luate în ultimii 3-4 ani.

Aproximativ 70% din profiturile realizate astăzi pe piața energiei ajung la stat. Orice schemă de compensare reprezintă o mutare a banilor dintr-un buzunar în altul, o mascare a faptului că statul și companiile pe care le controlează realizează profituri uriașe pe seama populației și a firmelor private. Prin compensare se mută bani de la bugetul de stat către companiile energetice cu capital de stat, dar care plătesc consilii de administrație ticsite cu politicieni de la PSD și PNL”, a declarat deputatul George Simion, co-președinte AUR.

Liberalizarea în orice domeniu are sens atunci când există concurență reală în piață. Pentru a avea așa ceva pe piața energiei din România sunt necesare investiții în exploatarea gazului din Marea Neagră, finalizarea reactoarelor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă și a celorlalte centrale de producere a energiei electrice aflate în diverse stadii de execuție, precum și demararea de investiții în noi capacități. Acest lucru va dura ani sau zeci de ani, dar trebuie început cât mai repede. Când oferta va depăși cererea internă, abia atunci se va putea relansa discuția despre oportunitatea liberalizării. Până atunci, soluția corectă față de populația și economia României este revenirea la prețuri reglementate”, a subliniat senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Un comentariu

  1. Observati ca momentul Unipolar a trecut. SUA nu mai actioneaza unilateral. Nici celelalte Mari Puteri nu actioneaza unilateral, ci multilateral. Suntem in proaspata era Multipolara. Toti incearca sa-i convinga pe ceilalti sa sprijine o mutare de un anume fel. SUA acuma vorbeste cu China pt a tempera Rusia. Rusia vorbeste cu Iranul pt a tempera Turcia. Francezii vorbesc cu Rusia pt a-i tempera pe Americani. S.a.m.d.

    Acum e momentul prielnic sa-l avem pe Simion Presedinte si pe Calin Georgescu Premier, ca sa putem construi niste punti cu vecinii nostri, si sa nu mai acceptam pretul cel mai mic. Ne-am chinuit aproape un secol sa aducem la Marea Neagra o mare putere (alta decat Rusia), si cand i-am adus pe Americani, in loc sa ne pastram suveranitatea, si sa discutam cu ambele tabere, noi am ignorant Rusia. Astazi avem nevoie sa aducem si alte puteri in zona noastra, rascrucea dintre imperii. Sa-i aducem si pe Chinezi si pe Indieni ca stakeholderi, atentie! stakeholderi, nu shareholderi! Stakeholder este acela care-i pasa nu doar de actiunile pe care le destine intr-o anume firma, ci si de result componentelor conexe pe verticala si orizontala. Nici NATO si nici Rusia nu-si doresc sa aibe granite comune, deci exclus ca Ucraina sa devina membra UE sau NATO. Si nu putem sa le zicem pas inestitiilor Rusesti, atata timp cat result Occidentului, inclusiv SUA, isi sporesc relatiile comerciale. Si cu acest push insistent si nebun al Vesticilor pt Green New Deal, vor deveni si mai dependenti de importurile de hidrocarburi.

    A venit timpul sa nu ne mai vindem resursele pe degeaba si sa nu mai acceptam tot felul de conditii economice, fiscale, comerciale, si culturale care pur si simplu sfideaza ratiunea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button