2021 a fost unul dintre cei mai prolifici ani pentru infractorii cibernetici
2021 a fost unul dintre cei mai prolifici ani pentru infractorii cibernetici, relevă datele unei analize publicate pe blogul din România al companiei de securitate informatică Eset. 19 miliarde de înregistrări de date au fost expuse fraudelor online numai în prima jumătate a anului trecut, în timp ce pierderile financiare generate de acest fenomen au atins, în 2020, cifra record de 56 de miliarde de dolari.
Experţii Eset au identificat principalele obiceiuri greşite ale utilizatorilor de internet, care le uşurează munca infractorilor cibernetici. Primul este utilizarea de softuri învechite, ceea ce le conferă hackerilor un atu în a ataca dispozitivele vulnerabile. O altă problemă este legată de folosirea parolelor slabe. Utilizarea aceleiaşi parole pentru mai multe conturi şi alegerea unor credenţiale uşor de ghicit le oferă hackerilor un avantaj masiv. Aceştia deţin softuri pentru a trece peste criptarea slabă, pentru a testa conectarea cu variante de parole utilizate în mod obişnuit şi pentru a încerca să utilizeze parole deja compromise ale altor conturi. Experţii recomandă utilizarea unui manager de parole pentru a vă aminti şi a reaminti parole sau fraze de acces puternice şi unice.
A treia eroare pe care o fac mulţi dintre utilizatori este că folosesc reţelele Wi-Fi publice, iar hackerii pot spiona şi pot accesa conturile, pentru a fura identitatea. În sfârşit, accesarea cu un click a linkurilor suspecte le permite atacatorilor cibernetici să-şi păcălească victima să deschidă attachmenturi virusate. Ei încearcă, adesea, să forţeze luarea rapidă de decizii, dând mesajului un sentiment de urgenţă.
Regula numărul unu pentru a contracara aceste atacuri este să vă gândiţi de două ori înainte de a da click şi să analizaţi cu atenţie persoana sau compania care trimite e-mailul, pentru a vă asigura că este legitim.