Politică

Iliescu, după ce a fost acuzat că a furat banii lui Ceaușescu: Banii ăia au fost furați de Dan Voiculescu

Serghei Mizil a povestit joi seară la Antena 3 ce s-ar fi întâmplat cu aşa zisele conturi secrete ale fostei familii prezidențiale. Acesta susține că socrul său, generalul Gheorghe Marcu, fost adjunct al lui Pacepa, a doua zi după Revoluție, ”s-a îmbrăcat că pleacă la Iliescu să predea banii din afară la Frontul Salvării” și că în acest mod au procedat toți șefii de servicii.

”Socrul meu a fost adjunctul lui Pacepa. Generalul Gheorghe Marcu, singurul care nu a fost condamnat şi nu a avut probleme după plecarea lui Pacepa. Pe el l-a pus șeful școlii la Oltenița. L-am invitat la vernisaj în 1989 şi nu a vrut să stea, de frică să nu îl vadă Iliescu. După Revoluție, a doua zi s-a îmbrăcat că pleacă la Iliescu să predea banii din afară la Frontul Salvării. Ceaușescu nu a avut niciun leu nici afară nici înăuntru. Erau banii serviciilor de afară. Toţi banii au ajuns la următorii care au venit la putere”, a spus Serghei Mizil în emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3.

Serghei Mizil la Antena 3

Frontul Salvării Naționale ar fi existat din 1982

Nicu Ceaușescu, nepotul fostului dictator Nicolae Ceaușescu și fiul lui Ion, cel mai mic frate al fostului lider comunist, a povestit, miercuri, la Antena 3, că Frontului Salvării Naționale exista din 25 noiembrie 1982, iar Ion Iliescu a locuit în casă la Nicolae Ceaușescu.

„Dau din casă acum: în 1982-1983, vorbeam în casă cu tata și cu Nicu – bine, ei vorbeau, eu mai mult ascultam, pentru că nu cunoșteam nici personajele – că la un moment dat tatăl lui (Nicolae Ceaușescu, n.r.) va pleca din funcție și va veni Ion Iliescu. Tot atunci tata primea niște semnale din partea Frontului Salvării Naționale, care exista din 25 noiembrie 1982. Scenariul, la vremea respectivă, era exact ce s-a întâmplat, numai că s-a oprit la un moment dat, după executarea cuplului prezidențial.”, susține nepotul lui Ceaușescu.

Nicolae Ceaușescu, nepotul dictatorului (Antena 3)

Iliescu îi spune lui Gâdea să caute banii lui Ceaușescu la Voiculescu

Ion Iliescu a reacționat pe blogul său susținând că banii nu sunt la el și arătând către Dan Voiculescu. ”Mă uit, cu nedumerire, la spectacolul oferit de A 3 seară de seară, și nu înțeleg ce vrea să transmită, prin invitații săi la emisiunea ”Sinteza Zilei”, domnul Mihai Gâdea. O fi o racordare la conținutul noii revoluții culturale, aud că-i zice ”cancel culture”, ”cultura anihilării”. O fi o încercare de reanimare a audienței. Nu am cum ști, și, să fiu onest, nici nu țin să știu prea multe despre acest tip de politică editorială.”, își începe atacul fostul președinte.

”Îl dezamăgesc pe domnul Gâdea: banii ăia despre care vorbesc invitații săi nu sunt la mine. Dar poate să încerce la o adresă mai aproape de A 3. Dacă îl interesează subiectul cu adevărat…”, concluzionează primul lider postdecembrist al țării.

Iliescu spune că nu ar fi reacționat public dacă, folosind această ocazie, emisiunea nu ar fi încercat să anuleze ”adevărul despre evenimente din timpul și imediat de după schimbarea de regim din decembrie 1989. Și, discret, lucrurile se îndreaptă către ”Noi? Nu știm nimic despre banii lui Ceaușescu! Poate Iliescu, el i-a luat!”, spune acesta.

Ce spune Ion Iliescu: Toată povestea asta este expresia unui soi de răfuială între rămășițele unor grupări din fostele servicii

La 22 decembrie 1989 s-a schimbat un sistem politic, totalitar, opresiv, care eșuase în a oferi o viață decentă, și demnă, românilor. Nu s-a dizolvat un stat. Banii statului au fost administrați de exact aceleași instituții care îi administrează și acum. Nu sunt administrați de Iohannis, cum nu au fost administrați nici de mine, nici de Emil Constantinescu sau de Traian Băsescu. Există BNR, există Minister de Finanțe.

Faptul că acest maraton de emisiuni a început cu interviul dat presei românești, până la urmă de stat, fiind vorba despre televiziunea publică, de generalul Pacepa, mă face să mă gândesc că toată povestea asta este expresia unui soi de răfuială între rămășițele unor grupări din fostele servicii de securitate. Treaba lor, are cine să judece lucrurile astea, și să țină lucrurile sub control. Din păcate, acum se discută despre banii negri ai serviciilor secrete din epocă, bani care nu au fost sub controlul formal al statului. Era bine să se fi putut face transparente aceste lucruri. Dar unde sunt ele transparente?

Îl dezamăgesc pe domnul Gâdea: banii ăia despre care vorbesc invitații săi nu sunt la mine. Dar poate să încerce la o adresă mai aproape de A 3. Dacă îl interesează subiectul cu adevărat…

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button