Social

La Onești se construiește Biserica Eroilor pe care și-a dorit-o Regina Maria

În Parohia „Sf. Împărați Constantin și Elena” din Onești va fi construită Biserica „Acoperământul Maicii Domnului”, dedicată Eroilor Neamului și Reginei Maria. Suverana și-a dorit un sfânt locaș dedicat eroilor Războiului de Reîntregire de pe Valea Trotușului.

Slujba de sfințire a locului pe care va fi construită biserica a fost organizată joi de preotul paroh Nicolae Zaharia și oficiată de Părintele Ioan Bârgăoanu, Protopopul de Onești.

Pentru că foarte mulți români au căzut în luptele de pe Valea Trotușului, testamentul Reginei Maria menționează dorința suveranei de a se construi la Onești un sfânt lăcaș închinat eroilor.

În fața bisericii va fi amplasat un bust al Reginei Maria, iar în piciorul mesei Sfântului Altar vor fi puse liste cu numele eroilor căzuți pe Valea Trotușului în Războiul de Reîntregire și ale celor căzuți în Al Doilea Război Mondial.

Protopopul de Onești i-a avut alături în slujire pe clericii din protoierie. Sursa foto: Desteptarea.ro

Viitoarea biserică va fi situată în apropiere de Podul Alb, primul pod metalic combinat – feroviar și rutier – construit în România (în 1881, proiectat de ing. Anghel Saligny). Pe pod au traversat Râul Trotuș Regele Ferdinand și Regina Maria, generali, ofițeri și soldați, în drumul spre linia frontului de la Tg. Ocna. Tot peste pod se întorceau trenurile cu răniți de pe front.

Regina Maria a devenit erou național în timpul Războiului de Reîntregire. A încurajat răniții și soldații din cele mai fierbinți puncte de luptă și a organizat rețeaua de spitale de campanie. La Onești a funcționat primul spital organizat de suverană.

După retragerea în Moldova, care a avut loc în decembrie 1916, Bacăul a devenit cel mai important centru militar. Aici era, încă de la începutul războiului, comandamentul Armatei de Nord, condusă de Generalul Constantin Prezan.

Ulterior, la Bacău a fost stabilit și comandamentul Armatei a doua. Generalul Averescu a coordonat de la Bacău, din Casa Anania (str. George Bacovia nr. 49), glorioasele lupte din 1917, inclusiv rezistența de pe linia Oituzului.

În 1941, Așezământul Național „Regina Maria” pentru Cultul Eroilor a construit, lângă primăria din Onești, Panteonul Eroilor „Regina Maria”, unde odihnesc osemintele ostașilor „căzuți pe aceste meleaguri în Războiul 1916-1919 de Întregire a Neamului”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button