De ce România nu-şi poate reduce deficitul comercial uriaş?
Deficitul comercial al României va atinge, la orizontul anului 2025, 30 de miliarde de euro – potrivit Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) – , în vreme ce, de ani de zile, ţările din regiune sunt pe excedent comercial.
Potrivit sursei citate, deficitul comercial al României ar urma să ajungă în acest an la aproape 21 de miliarde de euro (18,4 mld. euro în 2020), o creştere ce pune presiune pe deficitul de cont curent al balanţei de plăţi şi, prin urmare, pe cursul de schimb. Poate fi redus acest deficit care se apropie de 10% din PIB-ul estimat la orizontul lui 2025 (8,8% din PIB în 2021), un deficit care, practic, după cum spune Mugur Isărescu, BNR, creează locuri de muncă în alte ţări?
„Multe pârghii pentru reducerea deficitului comercial nu sunt. Economia creşte peste potenţial (consumăm mai mult decât producem – n. red.), cererea este mare, iar oferta sub cerere, ceea ce antrenează creşterea importurilor“, comentează economistul Laurian Lungu.
Pe primele locuri în topul grupelor de produse care provoacă deficitul comercial al României se află produsele chimice, materiile prime şi produsele alimentare, toate acestea fiind responsabile pentru 90% din deficitul comercial al României, în 2020.