Social

Recensământului agricol: A scăzut dramatic numărul animalelor din gospodării!

Apar primele concluzii în urma recensământului agricol desfășurat în perioada 10 mai-31 iulie, iar situația nu pare deloc îmbucurătoare. La Buzău, numărul animalelor din gospodării a scăzut dramatic, cea mai îngrijorătoare diminuare înregistrându-se în rândul bovinelor.

„Recensământul agricol general pe județul Buzău a scos în relief anumite aspecte pe care, în mare parte, le știam. În special, efectivul de animale a scăzut drastic, din cauza secetei din ultimii ani, care a dus la scumpirea cerealelor și a furajelor, dar și din cauza lipsei abatoarelor locale sau zonale care să vină în întâmpinarea micilor producători. Pe de altă parte, multe dintre exploatațiile agricole au dispărut, dar în sensul în care s-au coagulat, au devenit mai mari și mai puternice. Acestea sunt doar câteva concluzii  ale recensământului agricol,” a declarat pentru directorul Direcției Agricole Buzău, Cosmin Florea.

Acesta spune că scăderea capetelor de animale din gospodării este semnificativă și se manifestă îndeosebi la bovine.

„Vorbim de o scădere și de 40-50%, în ceea ce privește animalele, dar ne referim în special la bovine. Doresc să fac această precizare: efectivele de bovine au scăzut foarte drastic”, a mai declarat Florea.

Această scădere a efectivelor de animale din gospodării, îndeosebi a bovinelor, se va reflecta și asupra produselor pe care le cumpărăm din piață:

„Asta înseamnă că preocupările oamenilor între timp s-au schimbat, deci nu se mai axează către acest sector. De asemenea, și produsele care derivau de aici, mă refer, în special, la brânzeturi, lipsa lor va duce la situația de a nu mai achiziționa produse locale și de a ne îndrepta din ce în ce mai mult către produsele care sunt în supermarketuri,” a explicat Cosmin Florea.

Recensământul General Agricol a fost organizat în perioada 10 mai-31 iulie și a avut drept scop realizarea unui tablou al exploataţiilor agricole din ţară, principiul de bază fiind utilizarea terenurilor si deținerea animalelor. Concluziile recensământului urmează a fi făcute publice de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) în perioada următoare.

“După finalizarea Recensământului General Agricol vom avea o imagine mai exhaustivă în ceea ce privește modul de deținere a terenurilor, de utilizare a terenurilor, a numărului de animale, dar și a numărului de oameni care activează în agricultură, iar cu dinamica acestor cifre vom putea construi strategii in viitor”, declara ministrul Agriculturii, înainte de startul acțiunii.

Pe baza rezultatelor recensământului, autoritățile centrale vor realiza Planul Național Strategic pentru perioada 2023 – 2027.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button