Erdogan: Turcia nu va deveni un motel pentru migranți
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a ordonat amplasarea a 750 de militari de elită pentru a împiedica oamenii care fug de Afganistan să treacă frontiera de est cu Iranul săptămâna aceasta, pe fondul temerilor că revenirea la putere a talibanilor ar putea duce la un alt val de migrație către Europa.
Erdogan, care se confruntă cu critici interne din ce în ce mai intense pentru că găzduiește cea mai mare populație de refugiați din lume, a promis că țara sa nu va deveni un “motel pentru migranți”.
Trupele suplimentare au fost desfășurate pentru a asigura paza în provincia estică Van, unde se construiește un zid de frontieră fortificat de 300 de kilometri, înalt de trei metri cu tranșee adânci de 3,5 metri și turnuri de veghe, în scopul descurajării migranților și traficanților de persoane să intre în Turcia.
Iranul a anunțat că își închide propria frontieră de 1.000 de kilometri cu Afganistanul, iar miniștrii din guvernul Pakistanului s-au contrazis reciproc dacă vor înființa sau nu tabere de refugiați pentru cei care fug din talibani.
Mii de refugiați afgani au trecut în Turcia în ultimele săptămâni, mulți călătorind în Iran după ce au fost dizlocați de luptele dintre talibani și fostele autorități de la Kabul.
Un total de 32.727 de afgani intraseră ilegal în Turcia, adesea ajutați de contrabandiști, până la 5 august, comparativ cu totalul de 50.161 care au ajuns anul trecut. Președintele Erdogan a insistat săptămâna trecută că o “parte semnificativă” a migranților ilegali reținuți de oficialii turci în Van vor fi trimiși înapoi în Afganistan.
“Turcia nu este o escală pentru migranți”, a adăugat el. “Zidurile construite acolo trebuie să împiedice pătrunderea acestor migranți ilegali în țara noastră”.
În Turcia sunt deja aproximativ 130.000 de refugiați afgani și până la 300.000 de migranți fără acte, pe lângă cei 3,6 milioane de refugiați din Siria.
Organizația Națiunilor Unite spune că aproximativ 270.000 de persoane au fost strămutate în Afganistan anul acesta. Marea majoritate a imigranților afgani se află în Iran și Pakistan, care au mai mult de 700.000 și, respectiv, 1,4 milioane de refugiați oficiali, deși cu migranții fără documente totalurile vor ar ajunge probabil la două până la trei milioane.
Președintele Erdogan a încheiat un acord cu UE în 2016 prin care Turcia a fost de acord să găzduiască migranții în schimbul a miliarde de euro ajutor. Dar teama de un nou val de refugiați a neliniștit mulți turci, iar mesajele anti-imigranți au proliferat pe rețelele sociale.
“Discursul politic din Turcia a devenit din ce în ce mai xenofob, determinând autoritățile să consolideze securitatea la granița cu Iranul. A existat o creștere vizibilă a numărului afganilor care fug de violență în ultimele luni, iar acum alte mii ar putea încerca să plece. Principala preocupare este dacă țări precum Iranul, Pakistanul sau Turcia sunt dispuse să găzduiască pe oricare dintre acești oameni ca refugiați sau vor încerca să le transforme în problema altcuiva?” a spus președintele Centrului de cercetare pentru azil și migrație din Ankara, Metin Corabatir.
Oficialii din Iran au declarat că trei provincii de frontieră au fost instruite să “întoarcă cetățenii Afganistanului”, deoarece trecerile au fost închise, parțial din cauza restricțiilor anti-Covid.
Cele două puncte principale de trecere a frontierei din Pakistan au fost închise de talibani, pe măsură ce au câștigat controlul în aceste zone. Trecerile au fost redeschise parțial în această săptămână, determinând mii de afgani să plece.
Prim ministrul Pakistanului, Imran Khan, a declarat că va închide frontiera dacă talibanii vor prelua puterea în Afganistan, dar săptămâna aceasta miniștrii săi s-au contrazis în public pe această temă.
Fawad Chaudhary, ministrul informației, a declarat: “Dacă afganii vor să vină refugiați în Pakistan, vom încerca să-i găzduim în tabere lângă frontieră”, în timp ce Rasheed Ahmad, ministrul de interne, a spus că “nu vor veni refugiați afgani în Pakistan”, potrivit presei locale.