OpiniiȘtirile 60m.RO

S-a dat liber la exportul de grâu românesc deși este o secetă cruntă

La nivel mondial este o bătălie cruntă la acest moment asupra acelor produse alimentare care sunt greu perisabile.

Ministrul de interne Marcel Vela anunțase, doar acum câteva zile, că exportul de cereale s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut.

S-a impus astfel o măsură dură dar necesară: stoparea exportului de cereale și produse rezultate din prelucrarea acestora.

În acest fel consumatorul român era protejat dar și zootehnia românească, ce avea nevoie de produse cerealiere.

La doar câteva zile după, deși avem cea mai cruntă secetă din ultimii 30 de ani, Marcel Vela a revenit asupra deciziei și la comanda celor care apasă pe butoanele clasei politice românești a dat drumul la export.

În toată această perioadă de interdicție sute de vagoane încărcate cu cereale au circulat spre portul Constanța, asta deși interdicția la export exista. Nu știm dacă s-au făcut exporturi ilegale în această perioadă, sau tocmai de aceea măsura s-a eliminat: se umpluse vaporul și era gata de plecat.

Dan Puric semnala faptul că în spatele stării de urgență se ascund în realitate alte interese.

Fiecare țară trebuie să își protejeze resursele. Spre exemplu țările membre OPEC au scăzut producția de petrol tocmai pentru a nu colapsa prețul la nivel mondial. În acest fel își apără resursele de care dispun, fără a ține cont de piața liberă sau de prețul reglat prin concurență.

În acest timp românii plătesc impozite și din acei bani se acordă subvenție pentru producția agricolă.

Este fals că acei bani sunt bani europeni. România la acest moment cotizează fonduri considerabile la Uniunea Europeană și deși are bugetat să ia dublu față de cât bagă, în realitate ia doar un sfert din cât bugetează. Ce înseamnă acest lucru? Că în realitate ni se spune o minciună:România nu este unul din beneficiarii fondurilor europene ci este cotizant.

România trebuia să mai păsteze interdicția la export cel puțin o lună. La acel moment situația privind starea de facto a agriculturii românești s-ar fi văzut și am fi știut să reacționăm.

În acest timp infractorul Sorin Ovidiu Vântu își propune să finanțeze o școală pentru tinerii antreprenori și politicieni români.

Probabil că ați observat deja că pe piață au crescut prețurile, inclusiv la pâine. Acest lucru nu reprezintă efectul crizei sanitare ci a achiziției de pe piață a cerealelor în vederea exportului. Banii din petrol se folosesc pentru asigurarea achiziției de către statele arabe cu puternice influențe la vârful politicii românești.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button