Costel Alexe. Pădurea este o resursă regenerabilă. Lemnul trebuie scos din pădure și dus în industrie.
Costel Alexe, ministrul mediului, a devenit mai nou avocatul celor care exploatează pădurea. Acesta s-a deplasat într-o zonă afectată de vânt afirmând că peste 50 000mc de material lemnos de bună calitate, verde, va fi scos de acolo.
Ministrul a găsit și prezentat un exemplu ca să justifice miile de camioane cu lemn transportate în această perioadă.
Asta nu înseamnă că se vor scoate 50 000 de metri cubi. Sub masca exploatării legale se ascund defrișările ilegale. Pe foaie se scrie 50 000 și în realitate se scos 500 000 de metri cubi.
Costel Alexe precizează că numai din exploatația unde se află se vor scoate minim 1000 de camioane încărcate cu lemn.
Ministrul mediului afirmă că ar trebui să fim recunoscători siviculturii din România. Acesta afirmă că România nu exportă buștean, dar exportă cherestea sau pal, adică lemn slab prelucrat.
Buștean se importă din Cehia, Slovacia, Austria, Germania sau Austria. Probabil că se fac și importuri, cel puțin fictive ca să justifice masa de lemn care intră în fabrici. A văzut vreodată vreun român camioanele cu lemn cum intră pe la granița de vest a României, iar aici nu vorbim de un camion ci de mii de camioane necesare zilnic pentru companiile ce prelucrează buștenii.
Cică ar fi venit în țară peste 7000 de vagoane de lemn, dar tot ministrul ne spune că numai dintr-o singură exploatare din România, unde a bătut vântul puțin mai tare, se vor scoate în aceste zile peste 1200 de camioane. Păi ce să înțelegem de aici? Că importurile sunt numai de formă? Și cine știe câte din cele 7000 de vagoane sunt doar pe hârtie.
Dar nimeni nu a spus că România exportă buștean și asta vedem cu toții: lemnul se duce la fabricile austriece din România.
Ministrul mediului pare bine intenționat, însă este în afara subiectului. El repetă ceea ce i se spune din partea conducerilor firmelor prelucrătoare, fără a intra în profunzimea problemei. Că pădurile României dispar se vede de pe hartă și orice justificare nu face decât să arate că hoția se face împreună cu cei care conduc România ca pe de feudă.
Costel Alexe spune că sunt peste 16 000 de firme care acționează în acest sector, dar care produce numai 2% din PIB. Practic dacă am tăia pensiile speciale și am scădea salariile parlamentarilor am avea bani suficienți cât să ținem acasă pe toți cei care lucrează în această industrie și astfel am salva pădurile României. Ce nu ne spune ministrul este că 1% din acele companii domină 99% din piață, restul fiind mici producători români ce sunt prost plătiți și care cu greu trec de pe o zi pe alta.
Și iată că ministrul continuă. El crede că noi astăzi doar avem o percepție publică că sunt tăieri ilegale în România, adică să înțelegem că ele nu sunt ilegale și că pădurile scad vizibil sub protecția legii? Adică noi avem doar o percepție, realitate este altă?