Senator AUR: Cât îi costă pe români un trai decent?
Anul trecut valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulți și doi copii (septembrie 2020) era de 7.278 lei pe lună, în creștere cu +4,7% față de anul precedent. În contextul crizei economice generate de pandemia de coronavirus, senatorul AUR Ionuț Neagu a solicitat conducerii Institutului Național de Statistică, prin intermediul unei întrebări parlamentare, să ofere detalii privind valoarea actualizată a coșului de consum pentru diferitele categorii sociale.
„Legea nr. 174 din 14 august 2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 217/2000 privind aprobarea coşului minim de consum lunar stabilește în articolul 1.1 că valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent se stabileşte anual de către Institutul Naţional de Statistică şi se aprobă prin ordin al preşedintelui acestuia.
Ordonanța de Urgență nr. 217 din 24 noiembrie 2000 privind aprobarea cosului minim de consum lunar, aprobată prin Legea nr. 554 din 17 octombrie 2001, a stabilit, prin articolul său 2, următoarele: Coșul minim de consum lunar se evaluează trimestrial de către Institutul Naţional de Statistică şi Studii Economice, iar valoarea acestuia se aprobă prin hotărâre a Guvernului”, se arată în întrebarea senatorului Ionuț Neagu.
Având în vedere cele menționate mai sus, parlamentarul AUR a solicitat președintelui INS, Tudorel Andrei, să transmită răspuns la următoare întrebare:
Cum se prezintă în dinamică valoarea coșului minim de consum lunar din România, evaluată trimestrial de Institutul Național de Statistică în conformitate cu legislația în vigoare, pentru 1 persoană adultă singură, pentru 1 familie formată din 2 persoane adulte fără copii, pentru 1 familie formată din 2 persoane adulte și 1 copil, pentru 1 familie formată din 2 persoane adulte și 2 copii, pentru 1 familie formată din 2 persoane adulte și 3 copii și pentru familii formate din mai multe persoane?
Coşul minim de consum înseamnă, de fapt, cât ar costa toate nevoile biologice şi sociale ale unei familii – de la mâncare, medicamente şi cheltuieli de transport, până la plata unor cursuri sau bilete la teatru. Acest calcul este folosit orientativ la stabilirea salariului minim brut.