ONG-urile lui Soroș, vizate de o anchetă CEDO: Trebuie închise toate! Au distrus statele cu ajutorul finanțărilor dubioase
Potrivit unui raport realizat în 2020, 22 din cei 100 de judecători permanenți ai CEDO au legături cu ONG-uri. Mai mult decât atât, o parte importantă dintre ei sunt legați de Fundația Open Society a lui George Soros.
Raportul confirmă îngrijorările celor care au avertizat anterior cu privire la influența crescândă a grupurilor de lobby de stânga pentru drepturile omului asupra sistemului de justiție european și, în special, a unuia, Fundația pentru o Societate Deschisă a lui George Soros, care finanțează și sprijină cel mai puternic.
Adunarea parlamentară a Consiliului Europei a anunțat o anchetă privind independența Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg. Deși corpul documentului publicat în aprilie nu recunoaște direct existența unui deficit de imparțialitate, titlul său este foarte grăitor în ceea ce privește gravitatea acuzațiilor îndreptate împotriva instanței.
Deși plângerile cu privire la presupusa părtinire politică a CEDO și la coliziunea cu ONG-uri de extremă stânga au fost adesea respinse sau ignorate în trecut, un raport înfricoșător al Centrului European pentru Drept și Justiție ar fi putut determina în cele din urmă parlamentarii să solicite o anchetă. Raportul publicat în 2020 a constatat mai multe fapte care ar putea pune sub semnul întrebării independența CEDO.
„Acest raport arată că cel puțin 22 din cei 100 de judecători permanenți care au fost la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) între 2009 și 2019 sunt foști oficiali sau colaboratori ai șapte ONG-uri care sunt extrem de active în fața Curții. Doisprezece judecători sunt legați la rețeaua Open Society Foundation (OSF), șapte la comitetele de la Helsinki, cinci la Comisia internațională a juriștilor, trei la Amnesty International și câte una la Human Rights Watch, Interights și la Centrul AIRE. Rețeaua Open Society se distinge prin numărul de judecători legați de acesta și de faptul că finanțează celelalte șase organizații menționate în acest raport.”
De asemenea, raportul detaliază cazurile în care judecătorii au prezidat cazurile aduse de ONG-uri în care au fost implicați personal. În decurs de zece ani, au existat 88 de astfel de cazuri. Totodată, CEDO e acuzată de o „lipsă de pluralism” în interpretarea legii datorită faptului că a adoptat în mare măsură perspectivele politice și morale ale acestor ONG-uri de stânga.