MAFIA de la IAȘI: Primarul Chirica, inculpat într-un nou dosar penal! 4 persoane reținute și 7 inculpați sub control judiciar
Patru persoane au fost reţinute la Iaşi, iar alte şapte au fost puse sub control judiciar în dosarul DIICOT în care sunt cercetaţi mai mulţi funcţionari din cadrul Primăriei Iaşi în legătură cu concesionarea unui teren al primăriei. Pe tot parcursul nopţii de luni spre marţi, la sediile DIICOT şi Poliţiei Iaşi au avut loc audieri, în urma percheziţiilor pe care procurorii le-au făcut atât în Primăria Iaşi, cât şi în alte locaţii din oraş. Surse judiciare au precizat pentru Europa Liberă că primarul Iaşiului Mihai Chirica are calitatea de inculpat în acest dosar, după ce a fost audiat la DIICOT în cursul zilei de luni. El este acuzat de omisiunea sesizării, infracţiunR pentru care Codul Penal prevede o pedeapsă cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau amendă. Aceleaşi surse ne-au precizat că procurorul de caz nu a dispus măsuri preventive împotriva lui Chirica.
Fostul arhitect al oraşului Alexandru Mustiaţă, inspectorul Victor Gavriluţă de la Serviciul Cadastru din Primăria Iaşi, notarul Răzvan Ionuţ Costin şi Claudiu Asimionesei, proprietarul publicaţiei Bună Ziua Iaşi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, în timp ce alte şapte persoane au fost puse sub control judiciar pentru 60 de zile. Printre aceştia din urmă se numără Gabriel Harabagiu, un apropiat al primarului Iaşiului, Mihai Chirica. Harabagiu este în prezent city-manager al municipiului Iaşi.
În cursul zilei de luni, poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Iaşi, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Iaşi, au efectuat 23 de percheziţii domiciliare, în cadrul acestui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşiri infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu în formă continuată şi instigare la infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual.
Din cercetări a reieşit că, grupul infracţional organizat ar fi avut şi ar avea drept scop scoaterea din patrimoniul unei instituţii publice a unui teren, prin deturnarea obiectului contractului încheiat cu o instituţie publică, utilizându-se manopere dolosive şi documente falsificate, în paguba autorităţii deliberative.