Social

Fermierii irlandezi licitează vaci și oi la târguri virtuale. Sunt utile când târgurile în format fizic sunt suspendate

Pretutindeni unde a lovit, pandemia Covid-19 a determinat societățile umane să utilizeze masiv internetul. Au apărut sau au început să fie aplicate pe scară largă: telemunca, teleșcoala, e-comerțul, birourile virtuale, chiar și unele consultații medicale sunt desfășurate on line.

Fermierii și furnizorii de servicii conexe agriculturii au apelat la rândul lor, acolo unde a fost posibil, la instrumentele comunicării virtuale pentru a-și desfășura activitatea. Unii au profitat din plin pentru a-și vinde produsele agricole. De unde până mai ieri erau reticenți la a-și face o pagină de Facebook, acum rețeaua e plină de astfel de pagini de vânzare și promovare, chiar și a legumelor sau a brânzeturilor dintr-un sat îndepărtat.

Irlandezii folosesc internetul, încă de la declanșarea pandemiei, pentru a organiza târguri virtuale de animale, aceste târguri, uneori săptămânale, ținând, întocmai ca la români, de o străveche tradiție.

Fermierii irlandezi au încetat să mai privească vitele în ringurile din târgurile reale, uitându-se, în schimb, la ecranul computerului sau al telefonului mobil, notează publicația agriland.ie.
Pentru organizatorii târgurilor de animale este un noroc să poată apela la tranzacțiile on line, deoarece acest lucru le permite să funcționeze în continuare, dar în conformitate cu noile decizii ale autorităților în contextul crizei sanitare.

În ce-i privește pe fermieri, unii se bucură pur și simplu că pot să cumpăre din nou vite. Cu toate acestea, a fost nevoie de timp pentru ca unii fermieri să învețe cum să participe la aceste târguri, să știe exact cum să se conecteze și să apese butonul din dreapta pentru a-și cumpăra animalele alese.

La fel ca majoritatea oamenilor în timpul acestei pandemii, fermierilor le lipsesc întâlnirile față în față, regăsirile prietenești în cadrul târgului lor săptămânal. Ei aflau cu această ocazie ultimele noutăți din zona lor. Lipsa acestor întâlniri și discuții amicale despre viața din regiunea lor ar avea un impact asupra sănătății mintale a fermierilor, susține agriland.ie.

Pe de altă parte, mulți organizatori de târguri au ajuns la concluzia că platformele online a ridicat prețul vitelor, fiindcă participarea la licitațiile virtuale este mai mare, clienți din întreaga țară putând acum să se conecteze și să cumpere.

Agriland.ie a chestionat câțiva manageri de platforme online pentru vânzarea animalelor, după încheierea unui an de când aceste plaforme sunt active.

Stephen Hannon – Aurivo Marts
„A fost o transformare fantastică pentru noi să treacem de la a avea fermieri care licitau pentru bovine în jurul unui ring, la a-i face să liciteze numai pentru vite online într-un timp atât de scurt. De exemplu, am putea vinde până la 900 de vite în trei ringuri online la Balla Mart. Este o realizare fantastică să poți face asta. Platformele online sigur vor fi folosite pe mai departe. Din punctul de vedere al vânzătorilor, aceștia se află într-un ușor dezavantaj, fiindcă nu mai pot intra în ringul fizic pentru a vorbi cu clienții, dar spun că s-au adaptat schimbării. Ne pare rău pentru unii dintre fermierii mai în vârstă care încă nu s-au obișnuit să cumpere vite online și ne lipsesc acești clienți din jurul ringului. Cu toate acestea, unii dintre aceștia și-au angajat oameni care pot cumpăra vite pentru ei”

Ann Harkin – Raphoe Mart
„Încă nu este o situație ideală. Cred că fermierii trebuie să fie în jurul ringului în format fizic atunci când vor să cumpărare animale. Platforma online este utilă în acest moment, dar ne dă și dureri de cap. Fermierii pot găsi un defect la un animal, după ce l-au cumpărat online. Nu se întâmplă prea des, dar se poate întâmpla. Acest lucru nu s-ar întâmpla dacă animalul ar fi privit în realitate, de la marginea ringului. Conexiunea la internet pentru fermieri este o altă problemă pe care o vedem; unii fermieri sună și spun că s-au înscris la o licitație, dar pentru că internetul lor era lent, noi nu am primit ofertele. E cu 99% mai bine decât în situația în care târgurile în format fizic fiind suspendate, noi nu am mai fi organizat nimic. Fără aceste platforme online, nicio tranzacție nu ar mai fi fost posibilă. Pentru licitațiile de oi, am văzut mult mai mulți clienți de când utilizăm sistemul online. Avem mult mai mulți cumpărători înregistrați, deși unii dintre ei încă nu au cumpărat animale.”

Martin Ryan – Mid-Tipp Mart
„A fost o schimbare culturală majoră pentru începători și a fost dificil să-i informăm și să-i instruim pe fermieri. Sunt fermieri care nu pot licita de acasă, din simplul motiv că nu au bandă largă. Licitarea online elimină camaraderia și înțelegerile tacite care se stabileau înainte între unii participanți la licitație. Am avut doi fermieri care erau frați și care licitau aceleași vite într-o zi, fără să știe că liciatu unul împotriva altuia. Vânzările online nu vor dispărea în curând. Acestea sunt o modalitate prin care târgurile de animale pot continua să funcționeze în siguranță și să ofere fermierilor posibilitatea să tranzacționeze animale. Dacă nu am avea tranzacționarea online în momentul acesta, nu am mai funcționa deloc, în condițiile în care luna aprilie este una dintre perioadele noastre cele mai aglomerate din an. Sunt lapte și miere, am fi pierdut o tradiție în absența lor.”

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button