Opinii

Regimul Iohannis, pe lângă multe alte nenorociri, ne-a adus şi demonstrocraţia ca formă de guvernare

Regimul Iohannis, pe lângă multe alte nenorociri, ne-a adus şi demonstrocraţia ca formă de guvernare. Schizofrenia politicii româneşti a lovit crunt toate instituţiile publice şi sectoarele de activitate economică făcându-le veritabili pacienţi pentru ospiciul guwernerian. În ospiciul acesta mare, cetăţenii României sunt obligaţi periodic să îndeplinească rolul de îngrijitori şi salahori îndepărtând din când în când dejecţiile acestei clase politice schizoide.

Mihai Eminescu spunea că egalitatea nu există decât în matematică. Nici noi nu ne-am aştepta să găsim o egalitate de tratament a autorităţilor între demonstraţiile de la 10 August şi cele împotriva restricţiilor din pandemie, însă cel puţin ne-ar plăcea să credem că se păstrează aparenţa egalităţii. Această aparenţă a fost spulberată căci este clar ca lumina zilei pentru orice om de bună-credinţă (nu şi pentru procurori) că în 10 August, desi pe toate posturile de televiune şi pe reţelele de socializare, s-a vorbit despre anunţatul miting de protest care nu avea autorizaţie, au fost lăsaţi să se strângă zeci de mii de oameni care au aruncat, la propriu, cu rahat în jandarmerie. Mai mult decât atât, autorităţilor le-a luat circa doi ani pentru a da o soluţie, chiar dacă una de clasare, pe când în cazul protestelor împotriva restricţiilor anticovid vorbim deja despre cercetări ample concretizate în percheziţii, reţineri de persoane şi amenzi.

Demonstranții din pandemie au strigat ”LIBERTATE” și ”Jos Guvernul Cîțu”, dat fiind faptul că deciziile guvernanților nu au fost susținute și de niște explicații cu privire la ceea ce va urma în viitorul apropiat după aceste măsuri restrictive, cum va evolua soarta țării și a cetățenilor ei. Genul acesta de comportament românii l-au mai întâlnit în trecut, s-au confruntat cu el și cu repercursiunile generate de acesta, iar explicația pentru asta a fost aceea că ”se poate”. O măsură de tipul celei care se referă la interzicerea circulației pe timp de noapte, în conditiile în care barurile și restaurantele sunt închise nu poate să creeze decât frustrare și indignare în rândul cetățenilor, din moment ce această decizie nu este însoțită de o explicație logică care să o justifice.

Şi cum ospiciul are nevoie şi de un medic, acesta a fost identificat în persoana lui Emilian Imbri, fostul manager al Spitalului Victor Babeş, care a ţinut să ne spună “cei care protestează nici nu au citit vreodată vreun studiu. Există nevoia aceasta imperioasă de a studia. Se poate face și acasă, pe internet. Nu trebuie să ieși pe stradă ca să ceri studii. Ce se întâmplă în stradă este altceva decât protestele împotriva măștii sau a vaccinului. Sunt convocări la lupta, la vandalism. Să ajungi să confunzi virusul cu doctorii. Să faci confuzii atât de grave între pandemie, virus și doctori”.

Serios, domnule doctor? Nu există nicio legătură între pandemie, virus şi doctori? Iată un raţionament al unui om simplu care nu a manifestat o “nevoie imperioasă de a studia”, ci doar una firească: pandemia este generată de un virus, iar virusul este tratat de medici. Şi dacă mergem şi mai departe cu raţionamentul: protestele sunt generate de nemulţumiri, iar nemulţumirile sunt generate de autorităţile statului care sunt puse să gestioneze protestele. Şi dacă avem de-a face cu o decredibilizare voită a protestelor de către nişte indivizi care au tot interesul să menţină ospiciul veşnic ocupat, în acelaşi mod vom avea de-a face cu o hiperbolizare a efectelor unui virus care ar trebui să fie tratate cu toată responsabilitatea de către nişte medici care au devenit nişte unelte ale unei manipulări mondiale, prin raportarea unor decese care sunt consecinţa directă a acţiunii acestor politicieni indiferenți, căci oamenilor cu alte afecţiuni decât Covid 19 li se refuză sistematic tratamentul sau este îngreunat de nişte proceduri care sunt invocate tocmai în prevenţia infectării cu acest virus.

Protestele românilor din București și din întreaga Românie au fost prezentate de către mass-media în mod voit ca fiind proteste împotriva restricțiilor generate de pandemie, însă în realitate ceea ce se refuză să se recunoască este faptul că aceste proteste sunt împotriva unui guvern incompetent, rupt de realitate și în mod evident depășit de o situație gravă care amenință România.

Autorităţile statului au devenit în pandemie nişte instrumente pentru menţinerea schizofreniei politice de care unii au nevoie, însă, ceea ce uită cu toţii este că seara, după încheierea partidei de şah, toate piesele, deopotrivă şi regele, şi regina, şi calul, şi pionul ajung într-o cutie, iar a doua zi jucătorul s-ar putea să nu mai aibă nevoie de ele căci şi-a cumpărat altele noi, cu bani mai puţini.

Ciprian Demeter

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button