Sergiu Mihalcea: Dl. Bogdan Aurescu, în vara aceasta expiră termenul în care putem denunța tratatul cu Ucraina!
Sergiu Mihalcea, Președintele Acțiunii „Civism și Conștiință” a susținut o declarație pe subiectul tratatului României cu Ucraina. Nu există o poziție înțeleaptă din partea Ministrului de Externe sau a Președintelui Klaus Iohannis cu privire la acest subiect. În vara aceasta va expira perioada în care se poate afirma dorința României de a nu se prelungi nelimitat valabilitatea celor semnate acum 24 de ani în 1997 între țara noastra și Ucraina.
Sergiu Mihalcea a adresat un mesaj actualului ministru de externe dommnul Bogdan Aurescu. „Omul se ridică și se identifică funcției, nu funcția coboară la statura vremelnică a fiecăruia dintre noi. După 24 de ani de tratat cu Ucraina și prin 29 de articole prin care s-a renunțat la teritoriile care ne aparțin, împreună cu românii noștri părăsiți acolo, ați reușit să oferiți României aproape 10 mii de km pătrați de mare, doar că resursele de petrol și gaze de sub marea noastră vor fi la un moment dat exploatate de companii care nu vor servi interesele financiare ale României.
În concluzie, politica româneasca dusă de 24 de ani vizavi de Ucraina au transformat cei 500 de mii de români care au fost aruncați și azi ca pe niște pietre în teritorii românesti lăsați pradă genocidului cultural și lingvistic din Ucraina pe care nu îi apără niciun articol din tratat.”
Exclusiv. Ceea ce nici presa centrala, nici Ministrul de Externe, nici Presedintele Romaniei, in exercitiu, nu vor spune. Hai să tragem linie să vedem care e rezultatul adevărat al celor 24 de ani de Tratat cu Ucraina? Folosul României? În vară expiră termenul de a-l denunța sau de a avea o poziție serioasă, în primul rând față de jumătate de milion de români părăsiți de propriul stat, în mâinile unei epurări dintre cele mai mârșave. În schimb, dl Ministru de Externe a reușit să fie apreciat pentru că a schimbat într.un proces internațional, o insulă, într.o stâncă. Aceasta e marea sa realizare. Pentru România? Mă îndoiesc. Păcat că românii părăsiți în Ucraina nu au sub picioare petrol pe care să îl poată exploata companiile nicidecum românești.