Deputat AUR, mesaj pentru 27 martie, Ziua Unirii Basarabiei cu Țara-Mamă: România este patria noastră istorică și etnică
Deputatul AUR Boris Volosatîi vine cu mesaj puternic de unitate națională cu ocazia Zilei Unirii Basarabiei cu Romania, ce va fi sărbătorită pe 27 martie: „România este noastră istorică și etnică, singurul nostru stat național care ne poate asigura nouă și copiilor noștri un viitor mai bun, mai stabil, mai sigur și mai prosper, cu toate beneficiile unei vieți naționale în unitate”.
Boris Volosatîi, fin cunoscător al realităților din stânga Prutului, este de părere că Republica Moldova are o singură șansă să iasă din situația de criză în care se află, ținând cont că s-a aflat de multe ori în pragul falimentului și a arătat că este un stat eșuat. Singura șansă ar fi ca Basarabia să redevină „românescă cum a fost dintru început ori nu va mai fi deloc”.
Redăm mai jos declarația politică a deputatului AUR:
Sâmbătă, 27 martie, în toată România, vom marca pentru a patra oară în recenta noastră istorie post-comunistă o importantă sărbătoare națională – Ziua Unirii Basarabiei cu România.
Basarabia, singura noastră regiune istorică cu nume voievodal, a fost prima care a dat semnalul Unirii tuturor românilor și a făuririi statului modern român de la Nistru până la Tisa. În contextul destrămării imperiilor vecine și reașezării vieții popoarelor din Europa pe noi temelii naționale, la 27 martie 1918, Sfatul Țării de la Chișinău – Parlamentul reprezentativ al Basarabiei – a decis cu majoritate de voturi Unirea pentru vecie cu România.
Simplu, solemn, concis și clar, Actul Unirii a fost scris cu litere de aur în istoria noastră națională: „În numele poporului Basarabiei, Sfatul Țării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră și vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută și mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-și hotărască soarta lor de azi înainte și pentru totdeauna, se unește cu mama sa România. Trăiască Unirea Basarabiei cu România de-a pururi și totdeauna! Președintele Sfatului Țării – Ion Inculeț, Vicepreședinte – Pantelimon Halippa, Secretar – Ion Buzdugan”.
22 de ani de aflare a Basarabiei în cadrul statului național au însemnat enorm pentru românii de la răsărit de Prut: alfabetizare și instruire în limba maternă, reformă agrară și împroprietărire a tuturor țăranilor, alegeri democratice, avânt economic și industrializare, creșterea natalității și a calității vieții, dezvoltarea infrastructurii și comunicațiilor, organizarea vieții spirituale pe temelii naționale și înființarea Mitropoliei Basarabiei și a Episcopiei Hotinului și a Cetății Albe – Ismail, înflorirea învățământului și presei în limbile minorităților naționale conlocuitoare, siguranța vieții de zi cu zi. Toate acestea în timp ce dincolo de Nistru românii noștri rămași sub regim comunist au cunoscut teroarea roșie, exproprierea și colectivizarea forțată, deportările în Gulag, ateismul militant, ideologia marxistă, foametea organizată și exterminarea în masă.
A urmat 28 iunie 1940 – ocupația sovietică a celor 11 județe ale României din Basarabia, nordul Bucovinei și ținutul Herța. Foametea, colectivizarea, marxismul, deportările, deznaționalizarea, ateismul și teroarea roșie s-au extins și asupra milioanelor de români rupți din trupul Țării.
Republica Moldova a apărut pe ruinele Uniunii Sovietice într-un spațiu care cuprinde doar două treimi din Basarabia istorică, întrucât nordul și sudul provinciei cu ieșirea la gurile Dunării, fațada basarabeană a Mării Negre și estuarul Nistrului au fost decupate din trupul Basarabiei de către Stalin și Hrușciov și înstrăinate în favoarea Ucrainei în care, astăzi, românii își văd periclitate identitatea națională, limba și credința.
Republica Moldova este una dintre puținele formațiuni statale postsovietice care nu și-au declarat prin constituție caracterul național. Iar asta pentru că dincolo de Prut chestiunea recuperării conștiinței etnice românești a majorității etnice constitutive a statului rămâne încă a fi o chestiune de actualitate. Nu exagerez dacă spun la această înaltă tribună parlamentară că Republica Moldova a fost de mai multe ori în pragul falimentului și a dat adesea semne de stat eșuat. Suntem cu ochii pe elitele politice de la Chișinău, atenți mai cu seamă la felul cum se raportează la problema identitară, căci Basarabia ori va redeveni românească cum a fost dintru început ori nu va mai fi deloc. Iar testele sunt simple: permit sau nu intrarea liberă a donațiilor de carte românească pentru bibliotecile sătești și școlare?; restituie sau nu proprietățile Mitropoliei Basarabiei spoliate de sovietici?; anulează sau nu serviciile de roaming pentru convorbirile telefonice între malul stâng și malul drept al Prutului?; restituie sau nu Televiziunii Române frecvența de emisie luată pe nedrept?; se retrag sau nu din acordul cu privire la televiziunea CSI – MIR?; anulează sau nu interdicția absurdă și neîntemeiată de intrare aplicată lui George Simion?; încetează sau nu să mai facă presiuni asupra populației în timpul recensămintelor ca aceștia să nu se mai declare etnici români și vorbitori de limbă română? și tot așa mai departe.
Se spune că atunci când Republicii Moldova i se ia totul, singurul lucru care îi mai rămâne este România. Și acesta este un mare adevăr. Cauza Basarabiei este una transpartinică. În acest subiect trebuie să depășim orice deosebiri sau divergențe și să ne dăm mâna ca români. De aceea, am salutat cu bucurie adoptarea de către camerele reunite ale Parlamentului României, la 27 martie 2018, a Declarației , document politic prin care s-a afirmat cât se poate de clar că Legislativul Țării “consideră ca fiind pe deplin legitimă dorința acelor cetățeni ai Republicii Moldova care susțin unificarea celor două state ca o continuare firească în procesul de dezvoltare și afirmare a națiunii române” și “declară că România și cetățenii ei sunt și vor fi întotdeauna pregătiți să vină în întâmpinarea oricărei manifestări organice de reunificare din partea cetățenilor Republicii Moldova, ca o expresie a voinței suverane a acestora”.
Dragi frați basarabeni, România – țară NATO și UE – este patria noastră istorică și etnică, singurul nostru stat național care ne poate asigura nouă și copiilor noștri un viitor mai bun, mai stabil, mai sigur și mai prosper, cu toate beneficiile unei vieți naționale în unitate.
Trăiască România! Trăiască Unirea Basarabiei cu Patria mamă România!