Criza buletinelor: Se așteaptă și 45 de zile. Urmează buletinul cu CIP
Cetățenii României sunt nevoiți să aștepte și 45 de zile pentru a-și primi buletinul de identitate din cauza crizei materialului din care sunt fabricate. În acest moment ne aflăm într-o criză mondială a plasticului, iar specialiștii în domeniu spun că majoritatea producției este direcționată spre fabricarea seringilor necesare vaccinării populației.
„Am așteptat o săptămână de la programare ca să pot să introduc noile acte pentru noul buletin și am venit și au zis să aștept 30 de zile. Eu n-am cu ce trăi, am cardurile, am zeci de miloane pe carduri și nu pot să scot un leu”, spune un bărbat din Timișoara.
Din lipsă de plastic, nu se mai fac decât actele de identitate urgente la Poliţie. Pentru restul, termenul de primire a fost majorat la 30 de zile, de la 15, cât era înainte.
Bogdan Sperneac, șeful de la Evidența Persoanelor Timișoara: „În continuare am fost anunțați că vom avea o limită de 2 sau 3 acte de identitate pe zi, ceea ce este foarte puțin pentru un serviciu de dimensiunea celui de la Timișoara care nu deservește numai municipiul ci și 20 de comune arondate”.
Iulia Rădoi, șefa Serviciului Public de Evidență a Persoanelor Reșița: „Este în toată țara și toată țara are aceeași problemă, la orice SPECLEP din țară veți suna veți primi același răspuns: emitem cărțile de identitate la 30 de zile.”
Buletinele cu CIP, în linie dreaptă
Guvernul are în plan anul acesta să introducă buletinul electronic cu CIP obligatoriu, pentru cetățenii români începând de la vârsta de 12 ani, iar noul act va arăta ca un card.
Un regulament al Uniunii Europene obligă autoritățile să schimbe cartea de identitate până în 2 august 2021. A fost pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță.
Principalele modificări: mărimea va fi cea a unui card bancar, va ține loc și de card de sănătate – adică va avea o cheie criptografică cu ajutorul căreia se poate loga în sistemul de sănătate. Apoi, în premieră, va fi un buletin cu cip – va include o imagine facială și două amprente.
De anul viitor dacă va fi pregătită platforma ca buletinele să fie eliberate, va fi obligatoriu ca toată lumea să aibă carte de la 12 ani. Și dacă părinții vor pot obține pentru copii și mai repede acest act.
Acest card electronic de identitate va permite autentificarea în sistemele administraţiei publice din România, atât centrale cât şi locale, astfel încât ceatăţeanul, indiferent de locul în care se află, în sensul în care se eliberează aceste cărţi electronice şi pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, astfel încât, de la distanţă, aceştia pot să interacţioneze cu administraţia din România şi să solicite prestarea de servicii.