Rodica Boancă (AUR): Nu vindeți la fiare vechi combinatele țării!
Rodica Boancă, senator AUR, atrage antenția asupra situației dificile în care se află mai multe întreprinderi industriale din România, pe care actuala conducere dorește să le privatizeze pe motiv că nu sunt profitabile.
Într-o astfel de situație se află și combinatul chimic Amonil S.A., care, dintr-o societate care deservea mai mult de jumătate din țară în ceea ce privește consumul de îngrășământ și mii de angajați a ajuns o ruină, iar peste 600 de oameni au rămăs fără locuri de muncă.
„O situație extremă, calculată de forțele oculte care guvernează țara, s-a petrecut în cazul combinatelor chimice precum Amonil S.A. Deși, ar putea fi utilizat, nu doar acest combinat, ci și altele din țară, asemenea celui din Turnu Măgurele, pentru producerea de energie electrică prin cogenerare și nu numai, având deja achiziționate echipamente noi în acest sens, cu putere de 10 MVh, niciun Guvern nu s-a implicat în facilitarea obținerii unor avize necesare implementării proiectului, dar nici în obținerea unui preț optim pentru gazul consumat, având în vedere că sunt mari consumatori. Astfel, aceste combinate cumpărau din import gazul metan la prețuri foarte mari, ceea ce s-a dovedit neprofitabil pentru societățile în cauză, urmând din nou serii de disponibilizări și momente de întrerupere a activității, ducând la deteriorarea echipamentelor și a secțiilor de lucru”, se arată în declarația politică a Rodicăi Boancă.
Senatoare AUR susține că soluția nu este privatizarea și nici vânzarea activelor companiilor de stat. Rodica Boancă face un apel către decidenții politici și cere să se elaboreze un plan de reabilitare a combinatelor din țară pentru că doar în acest fel economia României ar mai avea o șansă.
„De aici sărăcia, problemele sociale care au cuprins România și lipsa de perspectivă economică a acestui stat. Fac un apel deschis către toate forurile decidente în politica economică a României, să stopeze vânzarea la fiare vechi a combinatelor și să gândească reabilitarea lor în interesul țării, dat fiind că această pandemie a demonstrat cât suntem de vulnerabili, oricând putând să izbucnească o gravă criză economică și energetică la nivel mondial”.