Ioan Niculae, miliardarul țepar, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare
Curtea de Apel București l-a condamnat pe miliardarul, Ioan Niculae, la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul InterAgro. Infractorul Niculae a primit și interdicția de a fi acționar, asociat și administrator în cadrul unei companii timp de trei ani.
540 de angajați ai combinatului chimic, DonauChem Turnu Măgurele, au rămas cu salariile neplătite de mai bine de trei luni, în urma unei scheme financiare realizate de Ioan Niculae și Petrică Buduru. Compania DonauChem SRL din Turnu Măgurele este în insolvență și urmează să intre în faliment în luna martie.
Potrivit procuorilor, în perioada august 2008 – martie 2009, între S.C. Interagro S.A. și SC Libarom Agri SRL, societate specializată în producție agricolă și tranzacții cu produse agricole, s-a încheiat și derulat un contract fictiv având ca obiect prestarea unor servicii de publicitate.
În plus, în perioada ianuarie – martie 2009, patronul grupului S.C. Interagro S.A., Ioan Niculae, a inițiat și desfășurat activități de corupere, prin intermediul inculpatului Gheorghe Bunea Stancu, al suspectului Said Baaklini și al unei alte persoane, al unor funcționari publici și înalți demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o Hotărâre de Guvern, prin care să fie acordate facilități fiscale privind subvenționarea achiziției de îngrășăminte chimice.
„Concret, în urma încheierii și derulării contractului respectiv, ca urmare a deciziei inculpatului Ioan Niculae, au fost înregistrate în evidența contabilă cheltuieli deductibile în sumă totală de 36.245.000 lei. În aceeași perioadă, tot inculpatul Ioan Niculae a fost cel care a decis și coordonat realizarea unui circuit de spălare a banilor, prin intermediul unor operațiuni fictive, prin firmele față de care s-a dispus trimiterea în judecată ca persoane juridice”, au mai susținut procurorii.
Circuitul financiar de spălare a banilor proveniți din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, inițiat și coordonat de Ioan Niculae ar fi avut ca urmare prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 11.438.169 lei, reprezentând TVA în sumă de 6.886.550 lei și impozit pe profit în sumă de 4.551.619 lei.