Claudiu Târziu (AUR): Învățământul în limba română, o prioritate pentru românii din comunitățile istorice și diaspora
Claudiu Târziu, președintele Comisiei pentru pentru comunitățile de români din afara Țării, consideră că învățământul în limba română este o prioritate pentru românii din comunitățile istorice și diaspora și le-a cerut ambasadorilor, care-și vor prelua curând posturile, să înceapă negocieri în acest sens cu autoritățile statelor respective.
„Nu ne mai putem permite să asistăm nepăsători la procesele de asimilare naturală sau forțată la care sunt supuse milioanele de români din străinătate. România are nevoie de ei, iar implicarea noastră în a-i ajuta reprezintă o datorie constituțională”, a specificat senatorul AUR.
Totodată, senatorul Claudiu Târziu a cerut intervenția MAE în privința unei probleme survenite în spațiul public, în legătură cu apelul Consiliului Național al Românilor din Ucraina, care reclamă aplicarea abuzivă a cotelor lingvistice ucrainene în școlile cu limba română/„moldovenească” de predare, începând cu anul de învățământ 2020-2021 din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa și unificarea programelor de învățământ al școlilor, cu limba română de educație, din regiunile Cernăuți, Transcarpatică și Odesa, divizate artificial în instituții cu educația în limbi diferite (ca denumire: română / moldovenească).
Târziu a mai solicitat MAE o informare trimestrială cu activitățile pe care oficiile diplomatice ale României, ambasadorii și consulii, le desfășoară în beneficiul comunității românești din țara respectivă, raportate la nevoile pe care românii le au în acel spațiu.