Semnificații istorice pentru ziua de 6 noiembrie
1796: Înceta din viaţă Ecaterina a II-a cea Mare, împărăteasă a Rusiei (n. 1729)
1814: Se năştea muzicianul belgian Antoine-Joseph ‘Adolphe’ Sax, creatorul saxofonului (d. 1894)
1860: Abraham Lincoln devenea al 16-lea preşedinte al SUA, întâiul republican la Casa Albă
1865: Se năştea medicul microbiolog scoţian William Boog Leishman, cel care a creat vaccinul contra febrei tifoide (d. 1926)
1882: Se năştea Aurel Vlaicu, inginer şi pilot, creator al primelor planoare româneşti, membru post-mortem al Academiei Române (6/19 noiembrie) (d. 31 august/13 septembrie 1913)
1893: Se stingea din viaţă compozitorul rus Piotr Ilici Ceaikovski (n. 1840)
1914: Se năștea scriitorul Alexandru Mitru (d. 1989)
1932: Se năştea fizicianul belgian François Englert, laureat al Premiului Nobel, alături de cercetătorul britanic Peter Higgs, pentru ”descoperirea teoretică a unui mecanism care contribuie la înţelegerea originii masei particulelor subatomice, care a fost recent confirmată prin descoperirea particulei fundamentale prezise, în experimentele ATLAS şi CMS, la Large Hadron Collider de la CERN”
1943: Se năștea muzicianul Petre Geambașu
1944: În premieră, experții americani obţineau plutoniu într-un labotator atomic
1947: Se năștea publicistul şi criticul literar Alex Ștefănescu
1949: Se năștea actrița Olga Delia Mateescu
1962: Adunarea Generală a ONU condamna, printr-o rezoluţie, regimul de segregare rasială din Africa de Sud
1970: Se năștea actorul american Ethan Hawke
1987: Se năştea Ana Ivanovic, jucătoare sârbă de tenis
1988: Se năştea actriţa americană Emily Jean ‘Emma’ Stone
1988: Se năștea Thomas Neuwirth, cunoscut mai mult după numele de scenă Conchita Wurst, câştigător al trofeului Eurovision în 2014
1991: Studențimea bucureșteană organiza, în Piaţa Revoluţiei, o manifestaţie în memoria tinerilor care, la 8 noiembrie 1945, demonstrau împotriva comunismului
1993: Înceta din viață istoricul literar Alexandru Piru (n. 1917)
1997: Rusia ratifica oficial Convenţia privind interzicerea armelor chimice, ridicând la 104 numărul statelor care au întreprins până în prezent acest demers
1999: Australienii se opuneau, prin referendum, ruperii de Regatul Unit al Marii Britanii
2001: Michael Bloomberg era ales primar al New York-ului
2009: Democratul Liviu Negoiţă primea sarcina formării noului Guvern, însă încercarea sa nu a avut sorți de izbândă
2012: Era inaugurat noul terminal de plecări al Aeroportului Otopeni
2012: Barack Obama obţinea un al doilea mandat de preşedinte al SUA
2012: Tammy Baldwin devenea prima lesbiană declarată aleasă în funcţia de senator american
2012: Murea patriarhul Maxim al Bulgariei (n. 1914)
2013: Teste realizate de experţi elveţieni confirmau că fostul lider palestinian Yaser Arafat a murit otrăvit
2014: Fiul disidentului anticomunist Gheorghe Ursu renunţa la greva foamei, în care se afla de 16 zile, primind asigurări că dosarul uciderii tatălui său va ajunge pe masa instanței
2015: Murea Yitzhak Navon, scriitor israelian, al 5-lea preşedinte al statului evreu (n. 1921)
2018: La vârstă de doar 29 de ani, democrata Alexandria Ocasio-Cortez devenea cea mai tânără persoană aleasă în Congresul american
2019: Britanica Nicola Adams, prima campioană olimpică la box, își anunţa retragerea din activitate
Sursa: www.europafm.ro
- Iohannis convoacă CSAT: Sunt disperați după victoria lui Călin GeorgescuPreședintele Iohannis convoacă CSAT pentru analiza unor posibile riscuri la adresa securității naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral. „Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc joi, 28 noiembrie 2024, începând cu ora 14:00, …
- Șoșoacă, atac la Georgescu: Marș, că eu te cunosc! Nu îmi mai folosi numele! Cum îți permiți o casă de milioane de euro în Viena?!Șefa partidului extremist S.O.S România, europarlamentara Diana Șoșoacă, l-a atacat dur pe Călin Georgescu într-un clip distribuit pe TikTok, platforma care l-a viralizat pe Georgescu în subteran și propulsat în turul doi al alegerilor prezidențiale. Șoșoacă susține că Georgescu locuiește într-o casă din Viena de ”milioane de euro” și îl acuză că a lucrat cu …
- Oficial BCE: Zona euro nu se îndreaptă spre o recesiuneZona euro nu este în pericol iminent de recesiune, în pofida încetinirii pieţei muncii şi a semnalelor de contracţie în activitatea mediului de afaceri, a declarat miercuri Isabel Schnabel, membru în comitetul executiv al Băncii Centrale Europene, într-un interviu pentru Bloomberg. „Nu văd un risc de recesiune, la acest moment”, a spus Isabel Schnabel, potrivit …
- Șoșoacă e ferm convinsă că voturile lui Călin Georgescu erau ale eiDiana Șoșoacă susține că voturile obținute de Călin Georgescu îi aparțineau de drept, acuzând că acestea au fost „deturnate” prin strategii politice obscure. Potrivit senatoarei, sprijinul naționaliștilor ar fi fost manipulat pentru a favoriza alte figuri politice. „Este evident că acele voturi erau pentru mine. Reprezint adevăratul interes național și valorile pe care românii le …
- Anca Alexandrescu, vocea curajoasă a presei, demască baronii liberali: „Bolojan și Boc – trădători ai interesului național! Au dat voturile lui Lasconi”Anca Alexandrescu, una dintre cele mai incisive și respectate jurnaliste din România, continuă să ridice cortina asupra jocurilor de culise din politica românească, dezvăluind conexiunile și trădările din interiorul PNL. Într-o intervenție recentă, Alexandrescu a demascat agenda ascunsă a lui Ilie Bolojan și Emil Boc, lideri ai unui grup infracțonal din PNL care, potrivit jurnalistei, …