Știrile 60m.RO

25 octombrie – Ziua Armatei României

În fiecare an, la 25 octombrie, este sărbătorită Ziua Armatei României instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959.

Ziua Armatei României este marcată prin arborarea Drapelului naţional la sediile instituţiilor militare, ridicarea Marelui Pavoaz la bordul navelor militare maritime şi fluviale şi prin organizarea de ceremonii militare şi activităţi comemorative în garnizoanele din ţară, în teatrele de operaţiuni şi în ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai Apărării, potrivit www.mapn.ro.

Militarii români din teatrele de operaţiuni sărbătoresc, de asemenea, Ziua Armatei României prin organizarea unor ceremonii militare şi a unor activităţi culturale şi sportive, la care vor fi invitaţi şi reprezentanţi ai statelor partenere.

Data de 25 octombrie 1944 semnifică eliberarea deplină a teritoriului naţional de sub ocupaţia horthysto-fascistă. Luptele eroice purtate de Armata Română, cu sprijinul forţelor sovietice, pentru eliberarea părţii de nord-vest a ţării au fost încununate de succes la 25 octombrie 1944, când inamicul a fost împins peste frontierele naţionale. Succesele Armatei Române au contribuit la configurarea liniei de est a frontului aproape într-o demarcaţie liniară ce lega Marea Baltică – valea Dunării şi Marea Adriatică. Preţul plătit de Armata Română în intervalul 23 august 1944 – 25 octombrie 1944 a însemnat 58.330 de soldaţi ucişi, răniţi sau prizonieri. Efortul depus în slujba cauzei coaliţiei Naţiunilor Unite de înfrângere definitivă a Germaniei naziste a însemnat continuarea luptelor pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei. Însemnate au fost luptele pentru eliberarea Cehoslovaciei, desfăşurate timp de cinci luni şi fiind folosite forţe semnificative, respectiv 17 divizii de infanterie, munte, cavalerie şi artilerie antiaeriană, Corpul 1 aerian, Brigada de căi ferate, Regimentul 2 care de luptă şi alte unităţi şi formaţiuni militare, cu un total de 248.430 militari. Au pătruns peste 400 de km în teritoriul inamic, au forţat 4 cursuri mari de apă (Hron, Nitra, Vah şi Morava), au traversat prin lupte grele 10 masive muntoase, eliberând 1.722 de localităţi, între care 31 de oraşe.

Sursa: Agerpres

  • ÎPS Teodosie: Ne dor inimile de miile de morți și de răniți din pricina războiului, acest iad instaurat de oamenii fără de Dumnezeu
    ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a adus Sfânta Lumină din largul Mării Negre în Portul Tomis, şi a oferit-o credincioșilor în parcul Catedralei arhiepiscopale „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța. El a oficiat Canonul Învierii, urmat de săvârșirea Sfintei Liturghii. „Iubitului cler, cinului monahal și binecredincioșilor creștini din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului, har, milă și pace …
  • Claudiu Târziu (AUR): Cu rîvnă în dragostea împărtășită de Hristos prin Înviere, să propovăduim pacea. Crucea, nu sabia!
    „Tari și demni în mărturisirea credinței noastre strămoșești, slujitori ai identității și spiritualității naționale, propovăduitori curajoși ai dragostei și iertării. Așa să ne găsească pe fiecare dintre noi Praznicul Învierii Domnului nostru Iisus Hristos! Numai cu El în inimile noastre avem puterea a birui patima de stăpînire și de babilonizare a urgiei globalist-atee”, spune, pe Facebook, senatorul …
  • Fraudele de la Lidl, Kaufland sau Carrefour au fost date în vileag
    Atunci când mergeți la cumpărături trebuie să acordați mare atenție produselor pe care le cumpărați! Trebuie să verificați cu atenție eticheta și prețul acestora. Potrivit jurnalistului și expertului în consum, Ron Perduss, clienții supermarketurilor ar trebui să evite trei produse de la Lidl, Kaufland și altele asemenea. Produse concepute pentru manipularea clienților Jurnalistul a făcut …
  • Mesajul Patriarhului Daniel de Învierea Domnului
    Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat, duminică, în cuvântul de învăţătură rostit la Slujba Învierii de la Catedrala Patriarhală, că Iisus Hristos cel Răstignit şi Înviat este totdeauna prezent în Biserica Sa, în mod deosebit prin Sfânta Euharistie, fiind izvor de pace sfântă, de bucurie negrăită şi preaslăvită. „Ce înseamnă că Iisus cel Înviat …
  • Învierea Domnului Hristos: adevăr și măreție necontestată de două milenii
    de Ciprian Demeter De peste două milenii, creștinii din întreaga lume marchează și celebrează evenimentul central al credinței lor: învierea Domnului Isus Hristos. Această sărbătoare nu doar că reprezintă un punct culminant în calendarul creștin, ci și o fundamentare a credinței, susținută de dovezi istorice și spirituale care au traversat secolele. În acest context, este …
Back to top button