Semnificații istorice pentru ziua de 16 octombrie

1854: Se năştea poetul, dramaturgul şi prozatorul irlandez Oscar Wilde, apreciat mai ales pentru ‘Portretul lui Dorian Gray’ (d. 1900)
1886: Murea doctorul Gheorghe Polizu, autorul primelor manuale medicale din România (n. 1819)
1886: Se năştea David Ben Gurion, fondatorul statului evreu, primul deţinător al funcţiei de prim–ministru al Israelului (d. 1973)
1897: Se năştea fizicianul Alexandru Proca, membru post-mortem al Academiei Române (d. 1955)
1902: Cercetătorul francez Alphonse Bertillon realiza prima amprentă digitală
1916: Înceta din viaţă Constantin Radovici, actor şi conducător al mai multor trupe teatrale, regizor şi autor dramatic (n. 1877)
1925: Se năștea actrița americană Angela Lansbury
1927: Se năștea scriitorul german Günter Grass, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (d. 2015)
1929: Se năștea actrița braziliană Fernanda Montenegro
1935: Se stingea din viaţă actorul Constantin I. Nottara, personalitate a istoriei teatrului românesc (n. 1859)
1945: Era fondată Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, cu sediul la Roma
1958: Se năștea actorul american Tim Robbins, laureat Oscar și Golden Globes
1962: Se năștea atleta Marieta Ilcu-Răileanu, campioană la săritura în lungime
1965: Se năștea compozitorul şi muzicologul Mihai Cosma
1977: Se năștea cântărețul american John Mayer
1978: Cardinalul polonez Karol Wojtyla devenea şef al Bisericii Catolice, luându-şi numele de Papa Ioan Paul al II-lea
1983: Se năștea artista suedeză Loreen
1986: Se năștea cântăreața Inna
1991: Se năștea cântărețul irlandez Edward Grimes
1992: Murea actriţa americană Shirley Booth, laureată cu Oscar şi Globul de Aur pentru rolul din ‘Come Back, Little Sheba’ (1952) (n. 1898)
1997: La Universitatea ‘Babeş- Bolyai’ din Cluj-Napoca, se desfăşura prima conferinţă naţională dedicată homosexualităţii, ‘Expressing Sexuality’
1998: David Trimble şi John Hume, artizanii acordului de pace din Irlanda de Nord, primeau Premiul Nobel pentru Pace
1999: Organizaţia masonică Marea Lojă Naţională din România anunţa, în cadrul celui al IX-lea Convent, desfăşurat la Bucureşti, reinstituirea în ţara noastră a Ritului York, după 50 de ani de absenţă
2003: Murea Laszlo Papp, glorie a boxului ungar, triplu campion olimpic, considerat unul dintre cei mai mari sportivi ai Ungariei, din toate timpurile (n. 1926)
2002: La peste o mie de ani de la transformarea în mit a vechii biblioteci din Alexandrina, noul edificiu îşi deschidea porţile
2013: Statele Unite ale Americii evitau, la limită, intrarea în incapacitate de plată
2014: Platforma Facebook introducea Safety Check, oferindu-le utilizatorilor posibilitatea de a confirma că sunt în siguranţă după un accident sau cutremur
2014: Noua Zeelandă, Malaezia, Angola, Spania şi Venezuela deveneau membre ale Consiliului de Securitate al ONU
2015: La capătul a 6 ani de renovări, Muzeul Omului din Paris își redeschidea porțile
2016: Înceta din viață Anthony Gerard Foley, legendă a rugbyului irlandez (n. 1973)
2016: Murea Jia Jia, decana de vârstă a urșilor panda în captivitate (n. 1978)
2016: Scoţianul Andy Murray câştiga turneul de la Shanghai, al 13-lea său trofeu de Masters 1000
2016: Pentru prima dată în istorie, China număra mai mulţi miliardari în dolari decât Statele Unite ale Americii
2017: Era asasinată jurnalista Daphne Caruana Galizia, o crimă care avea să scandalizeze comunitatea internaţională (n. 1964)
2018: După o pauză de două decenii, naţionala de tineret a României se califica la Campionatul European de Fotbal
2019: Laura Codruţa Kovesi era validată în fruntea Parchetului European
Sursa: www.europafm.ro
- Maia Sandu invită firmele românești să investească în Republica Moldova, dar cu riscuri majorePreședintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat o invitație companiilor românești de a investi în țara vecină, subliniind beneficiile financiare din partea Uniunii Europene, dar fără a menționa incertitudinile economice și politice care ar putea afecta aceste investiții. În cadrul Forumului Economic „Investiţii – Dezvoltare – Integrare Europeană” de la Chişinău, Maia Sandu a subliniat …
- Controalele ANPC s-au transformat într-un spectacol al opulenței: Piedone cu cizme de 624 de euroCristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 5 și actual președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a reușit să atragă atenția, dar nu datorită măsurilor luate în cadrul controalelor sale, ci datorită unui detaliu vestimentar care a devenit rapid un simbol al luxului ostentativ: cizmele sale de 624 de euro. În timp ce …
- Șefa UPU de la Spitalul Județean Constanța dată afară pe motiv că „e nevoie de un bărbat” pentru funcție: un abuz flagrant de discriminare!Managera Spitalului Județean Constanța a decis să o demită pe șefa Unității de Primiri Urgențe, dr. Rodica Tudoran, sub pretextul că funcția ar trebui ocupată de un bărbat. Aceasta a justificat schimbarea prin nevoia unui lider care „să poată alerga între heliport și spital”, un discurs profund discriminatoriu. Incidentul a stârnit un val de reacții …
- Cererea americană de ouă din România respinsă din cauza reglementărilor UEAmericanii au solicitat ouă din România pentru a suplini deficitul cauzat de epidemia de gripă aviară, însă legislația sanitar-veterinară europeană și condițiile impuse de SUA fac imposibilă îndeplinirea cerințelor, lăsând țările europene într-o poziție vulnerabilă pe piața internațională. Statele Unite au adresat o cerere pentru importul de ouă din România, dar livrările nu pot fi …
- Economia României în pericol: Inflația și concedierile amenință industriile auto și conexeIndustria auto românească se confruntă cu riscuri majore din cauza taxelor impuse de Statele Unite, iar un val de concedieri este iminent. Pe lângă aceste probleme, inflația continuă să erodeze puterea de cumpărare a românilor, iar prognozele economice sugerează o înrăutățire a situației pe termen scurt. România se află într-un moment extrem de delicat din …