Arabia Saudită a fost eliminată din Consiliul Drepturilor Omului al ONU. China şi Rusia au fost realese

Arabia Saudită este singura ţară candidată care nu a fost aleasă în Consiliul Drepturilor Omului al Naţiunilor Unite. Acest rezultat a fost salutat de organizaţiile de apărare a drepturilor omului, care se opun prezenţei mai multor ţări în această organizaţie, precum China şi Rusia.
Organizaţiile de apărare a drepturilor omului au salutat lovitura dată Riadului şi tentativelor sale de a-şi îmbunătăţi imaginea în comunitatea internaţională.
„Consiliul drepturilor omului a pedepsit astăzi spectaculos Arabia Saudită a lui Mohammed ben Salman”, a scris pe Twitter Bruno Stagno, director executiv adjunct al ONG-ului Human Rights Watch (HRW), cu referire la prinţul moştenitor al acestei ţări.
„Singura ţară care nu a fost aleasă, nedorită de o majoritate a membrilor ONU. Regatul culege ceea ce merită pentru gravele sale încălcări ale drepturilor omului şi pentru crimele sale de război în străinătate”, adaugă directorul executiv al ONG-ului.
15 locuri erau în joc în acest consiliu care numără 47 de membri, criticat de organizaţii de apărare a drepturilor omului şi de Statele Unite, deoarece sunt în componenţa sa ţari acuzate că încalcă aceste drepturi.
Totuşi, doar patru din aceste 15 locuri au fost disputate, toate în zona Asia – Pacific.
China a obţinut 139 de voturi la scrutinul cu buletine secrete, o scădere spectaculoasă în comparaţie cu cele 180 de voturi adunate ultima dată când a fost aleasă, în 2016.
Human Rights Watch arată cu degetul spre un „bilanţ dezastruos al Chinei în termeni de respectare a drepturilor”
„Acest lucru arată că din ce în ce mai multe state sunt perturbate de bilanţul dezastruos al Chinei în materie de respectare a drepturilor”, a scris pe Twitter Louis Charbonneau, responsabil al HRW la Naţiunile Unite.
Pakistanul şi Uzbekistanul au fost alese cu 169 de voturi şi Nepalul cu 150 de voturi.
Arabia Saudită este singura ţară care a concurat în aceste alegeri şi nu a fost aleasă, adunând numai 90 de voturi.
„Arabia Saudită va rămâne un paria la nivel planetar, doar dacă nu va întreprinde mari reforme pentru a elibera deţinuţii politici, pentru a pune capăt teribilului război din Yemen şi pentru a permite cetăţenilor săi o reală participare în politică”, a declarat Sarah Leah Whitson, directoarea executivă a Democracy for the Arab World Now.
Organizaţia pe care o reprezintă ea, fondată de jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, ucis de agenţii ţării sale la consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, în octombrie 2018, a salutat acest rezultat.
Sursa: G4Media
- Majorarea TVA va lăsa 4.500 de oameni fără locuri de muncă în domeniul HorecaAșa cum era de așteptat, apar primele nemulțumiri după măsurile anunțate de executivul condus de Ilie Bolojan. Majorarea TVA în turism riscă să lase mii de oameni fără locuri de muncă, acuză patronii din domeniu. Federația Patronatelor din Turismul Românesc cere noului guvern menținerea cotei reduse de TVA de 9% pentru serviciile de cazare și „meniul zilei” la …
- Trenurile lui Preoteasa, directorul CFR Călători cu salariu de 11.000 de euro, vor circula precum căruțele. Se topesc șinele de la caniculăCanicula va da peste cap circulația trenurile în zilele următoare, din cauză că temperaturile la nivelul solului vor depăși 50 de grade, iar șinele se vor dilata. CFR anunță că, în contextul prognozelor meteo ce anunță temperaturi extreme la nivel național în zilele următoare, vor fi aplicate măsuri speciale pentru desfășurarea în condiții de siguranță …
- Piedone impune deratizarea urgentă a tuturor mall-urilor din țară. Sunt pline de gândaciToate centrele comerciale din România sunt obligate să facă de urgență deratizare și dezinsecție, a anunțat ANPC. Măsura vine după numeroase sesizări privind prezența gândacilor în food court-uri și controale care au confirmat probleme de igienă. Conducerea ANPC obligă toate mall-urile din ţară să facă de urgenţă acţiuni de deratizare şi dezinsecţie, în special în …
- Summitul NATO de la Haga: statele membre să aloce până la 5% din PIBLa summitul NATO de la Haga, liderii statelor membre au discutat despre creșterea bugetelor pentru apărare, propunându-se un nou prag de până la 5% din PIB. Deși mesajul transmis este cel al solidarității și întăririi apărării colective, lipsa unui plan clar și impactul potențial asupra economiilor naționale ridică semne de întrebare privind sustenabilitatea acestei propuneri. …
- Peste 75% dintre gospodăriile fără bani de curent și căldură sunt la sate. Statul nu face nimic concretUn raport publicat recent arată că majoritatea românilor care nu își permit să plătească facturile la electricitate sau încălzire locuiesc în mediul rural. Deși există o lege care ar trebui să îi ajute, statul nu oferă soluții reale. Oamenii din sate rămân fără curent, fără căldură și fără sprijin. Conform Raportului pe 2024 al Observatorului …