Legea privind piaţa internă: Comisia Europeană lansează o procedură de infringement împotriva Londrei

Sefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat joi că executivul european a lansat o procedură de infringement la adresa Regatului Unit, în conformitate cu prevederile Acordului de retragere, în legătură cu noua lege britanică privind piaţa internă, transmit Reuters, AFP şi dpa.
„În această dimineaţă, Comisia a decis să trimită o scrisoare de notificare oficială guvernului Regatului Unit. Acesta este prima etapă într-o procedură de infringement”, a declarat Ursula von der Leyen.
„Acest proiect de lege este prin natura sa o încălcare a obligaţiei de bună credinţă incluse în Acordul de retragere”, a adăugat şefa executivului comunitar.
Londra are la dispoziţie un termen de 30 de zile pentru a răspunde scrisorii executivului UE.
În urmă cu trei săptămâni, Comisia Europeană a dat termen Regatului Unit până la finalul lunii septembrie pentru a retrage proiectul de lege ce repune în discuţie angajamentele asumate de Londra în cadrul Brexitului, care a adus „atingere gravă încrederii”, subliniind că Uniunea Europeană nu va ezita să se adreseze justiţiei.
Legea privind piaţa internă îi conferă premierului Boris Johnson puterea de a anula o prevedere din Acordul de retragere care i-ar impune provinciei Irlanda de Nord reguli vamale diferite de restul Regatului Unit în perioada post-Brexit.
Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie, la câteva zile după semnarea Acordului de retragere care includea condiţiile despărţirii.
Ţara a intrat de atunci într-o perioadă de tranziţie, până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxellesul şi Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relaţie, în special legătura comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021. În cazul absenţei unui asemenea acord, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.
Sursa: Agerpres
- Ioana Ramona Bruynseels (AUR): „Cer primarului Boc și președintelui Tișe REUNIUNE URGENTĂ!” Deputata AUR critică lipsa consultării publice în proiectul metroului din ClujDeputata AUR Ioana Ramona Bruynseels lansează un apel public către autoritățile locale din Cluj-Napoca, solicitând o reuniune de urgență privind proiectul metroului. Aceasta critică modul în care au fost alocați banii publici, lipsa unui referendum local și prioritizarea unui proiect presupus ambițios în detrimentul unor soluții mai realiste pentru trafic și infrastructură. Într-o declarație fermă, …
- Deputata Gianina Șerban (AUR) trage un semnal de alarmă:Gândaci în centrul de arși de la FloreascaDeputata AUR Gianina Șerban critică dur situația din Centrul de Arși de la Spitalul Floreasca, unde au fost semnalate condiții improprii, inclusiv prezența gândacilor. Aceasta solicită măsuri ferme din partea autorităților și asumarea responsabilității de către conducerea spitalului și ministrul Sănătății. Deputata AUR Gianina Șerban reacționează la imaginile și informațiile apărute în spațiul public privind …
- Nicușor Dan, președintele nepăsării: “Nu avem o strategie pentru Diaspora”Într-un moment care ar fi trebuit să arate grija statului român pentru copiii românilor plecați peste hotare, președintele Nicușor Dan a recunoscut fără ezitare eșecul total al autorităților față de milioanele de români din diaspora. Într-un gest de sinceritate brutală, în fața unor copii veniți în vizită oficială, șeful statului a admis că România nu …
- Sub Cod Portocaliu, cu Guvernul în Silenzio Stampa: Furtunile lovesc, iar statul probabil va reacționa, ca de obicei, prea târziuRomânia se confruntă din nou cu fenomene meteo extreme. Ploi torențiale, vânt violent și grindină amenință zeci de localități din Bacău, Vrancea, Brașov și Covasna. ANM emite coduri portocalii și galbene, dar autoritățile tac. Iar dacă istoria recentă ne învață ceva, este că probabil vom asista din nou la intervenții întârziate, în urma cărora oamenii …
- Moldova, devastată de inundațiiSpecialiștii avertizează că inundațiile dezastruoase care au afectat localități din bazinele râurilor Bistrița și Moldova ar putea declanșa un dezastru ecologic. Riscul este legat de rezidurile de la fostele exploatări miniere, care ar putea fi luate de puhoaie și duse în cursurile de apă. Geomorfologia zonei afectate a jucat un rol decisiv în modul în care s-au manifestat …