Educația și sănătatea în România s-au degradat în ultimii 10 ani, arată un studiu al Băncii Mondiale
Un copil născut astăzi în România va atinge doar jumătate din potențialul de productivitate al unui adult complet educat și sănătos, potrivit Indexului Capitalului Uman (HCI) al Băncii Mondiale.
Indexul Capitalului Uman (HCI), lansat pentru prima dată în 2018, măsoară nivelul de cunoștințe și abilități, pe care un copil născut astăzi se poate aștepta să îl obțină până la vârsta de 18 ani, luând în considerare riscurile asociate educației și sănătății precare într-o anumită țară.
Raportul din acest an include o analiză a dezvoltării capitalului uman, efectuată timp de zece ani, în perioada 2010-2020, în 103 țări, inclusiv în România. Această analiză arată că un copil născut astăzi în România va avea o productivitate de doar 58%, când va ajunge la maturitate, față de cât ar putea avea dacă ar beneficia de servicii de educație și sănătate adecvate.
Potențialul de productivitate din prezent este mai mic decât cel de 60%, din urmă cu 10 ani.
Această valoare este mai mică decât media din regiunea Europa și Asia Centrală, ce include și țările cu venituri ridicate.
HCI este alcătuit din șase indicatori: probabilitatea de supraviețuire până la vârsta de 5 ani; anii de școlarizare estimați ai copilului; rezultatele armonizate ale testelor; calitatea învățării; rata de supraviețuire a adulților și proporția copiilor care nu suferă de deficiențe de creștere (datele privind acest ultim indicator nu sunt disponibile pentru România). Datele sunt calculate pentru 174 de țări ce acopereau 98% din populația lumii în martie 2020, oferind o referință pre-pandemică cu privire la sănătatea și educația copiilor.
„Valoarea HCI a României reflectă nevoia unor îmbunătățiri urgente a rezultatelor în sănătate și educație: un copil din România se poate aștepta să finalizeze 11,8 ani de învățământ preșcolar, primar și secundar până la vârsta de 18 ani, comparativ cu 12,6 ani în 2010. Un copil în Franța se poate aștepta să finalizeze 13,8 ani. Atunci când anii de școlarizare sunt ajustați la calitatea învățării, Banca Mondială estimează că un copil din România beneficiază de doar 8,4 ani de învățare: un decalaj de învățare de 3,4 ani față de perioada de școlarizare”, precizează Banca Mondială.
„Încă o dată, Indexul Capitalului Uman atrage atenția asupra faptului că România trebuie să investească urgent în sănătatea și educația copiilor săi. Banca Mondială se angajează să sprijine autoritățile române în eforturile lor de a investi mai mult și de a investi mai inteligent în capitalul uman, pentru a accelera progresul către o lume în care toți copiii se pot aștepta să primească o educație de calitate în clasă sau online și să poată intra în piața muncii ca adulți sănătoși, calificați și productivi”, a spus Tatiana Proskuryakova, directorul de țară al Băncii Mondiale pentru România și Ungaria.
Indexul Capitalului Uman dat publicității de Grupului Băncii Mondiale în 2020 arată că în perioada pre-pandemică, majoritatea țărilor au făcut progrese constante în întărirea capitalului uman al copiilor, cei mai mari pași fiind făcuți în țările cu venituri mici. În ciuda acestui progres și chiar înainte de efectele pandemiei, un copil născut într-o țară tipică s-ar putea aștepta să-și realizeze doar 56% din potențialul capital său uman, în raport cu un standard de referință cu servicii complete de educație și sănătate.
Sursa: News.ro
- George Simion aruncă bomba: Din informațiile noastre, Iohannis este la SKI. Ciolacu face TikTok-uri cu sarmale și miciLiderul AUR, George SImion, proaspăt ales vicepreședinte al Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, îi acuză pe oamenii care dețin pârghiile puterii, Klaus Iohannis și Marcel, Ciolacu, de faptul că sfidează protestele românilor și nu le pasă de absolut nimic din ceea ce se întâmplă. Simion a declarat, în exclusivitate la Realitatea Plus, că Iohannis ar fi la …
- Presa din Suedia, șocată de Iulian Chifu: ”Consilier prezidențial: trimiteți 100.000 de protestatari în lagăre de reeducare”Declarațiile halucinante ale fostului consilier prezidențial Iulian Chifu despre cum ar trebui procedat cu protestatarii și votanții lui Călin Georgescu s-au propagat pînă în presa din Scandinavia. Publicația suedeză de informații și analize Frihetsnytt (”Știri pentru libertate”) relatează despre acest fapt și atrage atenția că opinii similiare lui Chifu a avut, cîndva, și Hillary Clinton, cu referire …
- Iohannis a fost ofițer al SECURITĂȚII ceaușiste. Dezvăluiri în presa ungarăScenariu nuclear lansat de presa din Ungaria. Klaus Iohannis ar fi fost ofițer al SECURITĂȚII ceaușiste, acesta fiind motivul pentru care președintele României nu a putut pleca în Germania, după căderea regimului comunist. Informația apare într-un material mai amplu pe care Independent News Agency din Ungaria (Független Hírügynökség) l-a dedicat marți situației create de anularea alegerilor în …
- Marius Lulea (AUR): Acciza la combustibil a crescut, prețurile sunt mai mariMarius Lulea a criticat pe Facebook politica fiscală a guvernului PSD-PNL, subliniind creșterea accizelor la combustibili. „Știați că acciza se indexează cu inflația, conform legii, dar nu și pensiile? Aici legea nu mai e respectată. Cum vi se pare?” a scris prim-vicepreședintele AUR. Din fiecare litru de combustibil, mai mult de jumătate din preț reprezintă …
- AUR solicită convocarea de urgență a Parlamentului în sesiune extraordinarăAlianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus astăzi solicitarea pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în perioada 20-24 ianuarie 2025. Scopul acestei solicitări este acela de a cere socoteală unui guvern care s-a dovedit o simplă mascaradă a aceleiași guvernări nefaste PSD-PNL care a prăbușit România, dar în același timp pentru a putea începe …