Știrile 60m.RO

Dureri toracice: Când e vorba de infarct sau nevralgie intercostală

Durerile resimțite la nivelul toracelui au cauze diverse, mai mult sau mai puțin grave. Trebuie mers la medic pentru investigații suplimentare. Când durerea apare este posibil să aibă legătură cu o afecțiune cardiacă, sau extratoracic, în acest caz fiind pusă pe seama existenței unui ulcer sau a unei colici, de exemplu.

Durere poate să apară sub mai multe forme: ca o strângere, ca o arsură sau ca o crampă. Poate fi mai mult sau mai puțin intensă; uneori se instalează brusc, alteori, treptat. Sunt cazuri când acest simptom se intensifică în timpul unor acțiuni precum tușitul, potrivit clicksanatate.ro

Există numeroase cauze ale durerilor toracice:

Infarctul. În acest caz, disconfortul este resimțit în centrul pieptului, că o apăsare sau gheară. Durerea poate iradia la nivelul spatelui sau brațelor, mai ales cel stâng. Durerea toracică mai poate fi cauzată de angină sau pericardită (inflamarea tunicii care inconjoară inimă);Durerea poate proveni și de la un traumatism la nivelul toracelui (fractură, entorsă sau contractură a mușchiului intercostal); Artroză sau tasarea vertebrelor pusă pe seamă osteoporozei poate fi o altă cauză; Costocondrita, o condiție care determină inflamația cartilajelor și a oaselor peretelui toracic. În acest caz, durerea este localizată într-un punct anume.Durerea poate avea origine neurologică: nevralgie intercostală sau fibromialgie. Unele boli ale organelor abdominale (stomac, ficat, pancreas) pot da dureri care iradiază în zona toracică. Embolia pulmonară (blocarea unei artere pulmonare cu un cheag de sânge) se poate manifesta prin durere intensă în piept.Bolile pulmonare sunt rar susceptibile a provoca dureri toracice. De pildă, în cazul afecțiunilor pulmonare cronice precum BPOC (bronhopneumopatie cronice obstructivă), apar mai ales problemele de respirație (respirație greoaie). Hipertensiunea pulmonară (tensiunea arterială ridicată în arterele care transportă sângele la plămani) se poate manifesta prin durere toracică.

Pentru aflarea exactă a cauzei, medicul poate recomanda investigații medicale precum: electrocardiogramă (EKG), radiografia toracică, tomografia computerizată, ecografia cardiacă, analize de sânge, testul de efort, angiografia.

Nu trebuie omis faptul că durerile toracice pot să apară și în timpul atacurilor de panică, alături de bătăi rapide ale inimii, respirație rapidă, amețeli și transpirații.

Sursa articol: https://www.exquis.ro/dureri-toracice-cand-e-vorba-de-infarct-sau-nevralgie-intercostala-detaliile-care-fac-diferenta/

Sursa foto: adriansora.ro

medpark.md

Back to top button