Eroul care a inspirat filmul „Hotel Rwanda”, arestat luna trecută, a fost inculpat pentru terorism

Paul Rusesabagina, directorul unui hotel care a salvat vieţile a peste 1.200 de oameni în timpul genocidului din 1994 din Rwanda, o poveste care mai târziu a inspirat o producţie hollywoodiană, a fost inculpat pentru terorism de un tribunal din Rwanda, relatează dpa.
Împotriva lui au fost formulate 13 capete de acuzare, însă familia se plânge că procesul este un simulacru.
Rusesabagina, în vârstă de 66 de ani, a cărui poveste a inspirat filmul „Hotel Rwanda”, a apărut la tribunal pentru prima dată după ce a fost adus în faţa presei cu cătuşe la Kigali, luna trecută. Familia sa susţine că bărbatul a fost arestat în urma unei răpiri internaţionale.
Grupurile care militează pentru apărarea drepturilor omului susţin că Rusesabagina, care este un critic neobosit al preşedintelui Paul Kagame, nu va beneficia de un proces corect în Rwanda. El a fost reprezentat în instanţă de doi avocaţi rwandezi despre care familia sa susţine că i-au fost impuşi de stat.
În instanţă nu s-a menţionat că Rusesabagina a ajuns la Kigali după ce se stabilise în străinătate. Poliţia a anunţat că l-a arestat prin „cooperare internaţională”, în timp ce familia spune că a fost predat de autorităţile din Dubai.
„Este o parodie, un simulacru de justiţie”, a declarat fiica lui Rusesabagina, Carine Kanimba.
Guvernul l-a acuzat că a fost implicat în activitatea MRCD, o grupare de partide politice în exil care sunt în opoziţie faţă de guvernul rwandez.
MRCD are o aripă armată care luptă cu guvernul rwandez şi a fost acuzată că a comis atacuri în apropierea frontierei cu Burundi. Printre alte capete de acuzare care îl vizează pe Rusesabagina este şi cel de crimă.
Sursa: Agerpres
- Bulgaria are sub 300 de localități și intră în zona euro. România are peste 3.000 și rămâne colonie.În timp ce România se îneacă în birocrație și sărăcie administrată, Bulgaria trece în zona euro, semn că este văzută ca un stat stabil, predictibil și pregătit economic. Șocant pentru unii, dar logic pentru cei care privesc cifrele reale: Bulgaria are sub 300 de localități administrative. România are peste 3.000. Acolo s-a făcut reformă. Aici …
- Agricultura riscă să piardă 1 miliard euro bani europeniRomânia are la dispoziție aproape 1 miliard de euro pentru dezvoltarea agriculturii, dar riscă să piardă această sumă uriașă din cauza incompetenței guvernamentale și a unei administrații care funcționează greoi, fără viziune și fără responsabilitate. Banii există, dar fermierii nu îi pot accesa din cauza birocrației excesive și a procedurilor întârziate. În loc să sprijine …
- Ministrul Mediului susține corupția: refuză să modifice procedura de mediu ca să facem investiții rapidÎn loc să simplifice și să eficientizeze procedurile de mediu, ministrul Mediului blochează dezvoltarea României printr-o atitudine complice față de sistemul corupt care trăiește din avize, întârzieri și șpagă mascată. De ani de zile, investitorii – fie publici, fie privați – se lovesc de un labirint birocratic menit parcă nu să protejeze natura, ci să …
- 83.000 de firme închise în 2024. România nu mai e o țară pentru antreprenoriAnul 2024 a adus un record trist: peste 83.000 de firme au fost radiate din Registrul Comerțului. Alte zeci de mii au intrat în insolvență, suspendare sau dizolvare. Este cel mai mare val de închideri din ultimii ani și un semnal clar că mediul de afaceri din România se prăbușește sub greutatea fiscalității, a birocrației …
- Susținătorii lui Trump au început să-și ardă șepcile Maga, după ce președintele american a catalogat scandalul Epstein drept „o farsă”Eforturile lui Donald Trump de a respinge criticile privind gestionarea de către administrația sa a dosarelor Jeffrey Epstein, pe care le-a catalogat o „farsă”, nu au dat niciun semn de reușită joi, în timp ce mai multe nume sonore din întregul spectru politic l-au atacat pe președintele american, potrivit The Guardian. Mai mulți dintre susținătorii …