Știrile 60m.RO

Tot ce trebuie să știi despre glicemie

Concentrația glucozei din sânge reprezintă pe scurt definiția glicemiei. Glucoza sau zahărul din sânge provine din alimentele pe care le mancăm și este principala sursă de energie a corpului nostru.

limitele normale ale glicemiei sunt următoarele:
· între 72 și 108 mg/dl, pe nemâncate;
· pană la 140 mg/dl, la 2 ore după masă.

Testarea glicemiei poate fi făcută și acasă, cu ajutorul unui glucometru. Acest procedeu implică înțeparea degetului cu un ac mic, apoi o picătură de sânge este stoarsă din deget și aplicată pe o lamelă de testare, care a fost introdusă într-un apărat numit glucometru. Cel mai indicat este , însă, testul de sânge recoltat în unități specializate.

Trebuie reținut faptul că nivelul glucozei din sânge fluctuează în cursul unei zile din motive multiple, dintre care amintim: fluctuațiile hormonale (cauzate de boală, rănire, o intervenție chirurgicală, stresul emoțional, menstruatii și menopauză). De asemenea, stresul fizic sau emoțional declansează eliberarea unor hormoni, care adeseori provoacă hiperglicemie (glicemie mare). Un lucru extrem de important, chiar dacă pacientul nu are diabet, el se poate confrunta cu hiperglicemie în episoadele grave de boală.

Așa cum am precizat, glucoză din sânge provine din alimentele pe care la mancăm, iar cantitatea de care nu este nevoie pentru a-ți alimenta imediat organismul este depozitată în celule, pentru ca glucoza să fie folosită mai târziu. Dar prea multă glucoză în sânge poate fi dăunătoare.

Diabetul de tip 2 este o boală caracterizată de niveluri foarte mari de glucoză în sânge, comparativ cu cele considerate normale. Diabetul care nu este ținut sub control poate duce, în timp, la probleme de sănătate atât la nivelul inimii, cât și la nivelul rinichilor, ochilor și vaselor de sânge.

Diabetul are 2 forme, de tip 1 și de tip 2. Diabetul poate diminua drastic efectele insulinei asupra organismului, fie pentru că pancreasul nu poate produce o cantitate suficientă de insulină (diabetul de tip 1), fie pentru că organismul este rezistent la efectele insulinei sau nu produce suficientă insulină pentru a menține un nivel normal al glucozei în sânge (diabetul de tip 2).

Tratamentele prescrise se referă la administrarea de insulină și alte medicamente. De asemenea, un regim aimentar echilibrat este esențial.

Simptomele pentru un nivel crescut al glicemiei, sunt:

· senzație intensă de sete;
· dureri de cap
· dificultăti de concentrare;
· vedere incetosată;
· urinări frecvențe;
· oboseală (persoana se simte slăbită, istovită);
· pierdere în greutate;
· o valoare a glicemiei mai mare de 180 mg/dl.

Simptomele mai grave se referă la :

· infecții vaginale și infecții cutanate;
· tăieturi și răni/plăgi care se vindecă foarte lent;
· vederea se inrăutăteste;
· nervii se deteriorează, provocând picioare reci și dureroase sau picioare amorțite, pierderea părului la nivelul membrelor inferioare sau disfuncții erectile;
· probleme ale stomacului și intestinului, cum ar fi constipația cronică sau diareea;
· deteriorarea ochilor, vaselor de sânge sau a rinichilor.

Hipoglicemia este mai rar întâlnită și de obicei se produce când :

· s-a administrat o doză prea mare dintr-un anumit medicament (insulină sau tabletele care cauzează scăderea glicemiei)
· dacă mesele principale s-au luat cu întârziere
· dacă exercițiile fizice sunt prea intense
· dacă s-a consumat alcool.

Analizele făcute regulat, regimul de viață echilibrat sunt esențiale

Sursa: https://doc.ro/diabet/glicemie-ghid-complet-valori-normale-hipoglicemie-hiperglicemie

Sursa foto: alexandruguzi.ro

doctorvladrosca.com

Back to top button