Cistita – simptome, cauze, tratament
Continuăm seria articolelor legate de sănătatea femeii , iar astăzi vorbim despre cauzele care favorizează apariția și recurența cistitei, precum și prevenirea , dar și tratamentul acesteia.
Ce este cistita? Cistita este o inflamație a peretelui vezicii urinare adesea cauzată de o infecție care afectează tractul urinar.
Simptomele acestei afecțiuni sunt:
-Dificultate la urinare, urina fiind eliminată prin picurare
-Durere și arsuri la urinare care persistă chiar și după terminarea micțiunii
-Durere suprapubiană insotită de senzația negolirii complete a vezicii
-Nevoie constantă de a urina
-Uneori prezența sângelui în urină
Aceste simptome pot fi prezente toate sau parțial și pot fi însoțite de turbiditate a urinei care poate avea un miros neplăcut.
Femeile sunt cele mai afectate datorită conformației anatomice diferite a ultimului tract excretor al femeii fată de cel al bărbatilor, uretră. Uretra feminină scurtă măsoară aproximativ 3-4 cm, și apropierea acesteia de vagin și de rect constituie factori de risc sporit și o mai mare incidentă a infecțiilor tractului urinar (ITU) la femei. Din acest motiv, de fapt,bacteriile din intestin pot ajunge la canalul uretral și de aici pot să urce la vezica urinară.Colonizarea poate fi favorizată de secrețiile prezente în mod normal în vagin.
Care sunt factorii de risc privind apariția cistitei? Îi amintim punctual:
-igiena precară
– bolile cu transmitere sexuala,
-utilizarea tampoanelor vaginale în timpul menstruației,
-utilizarea unor săpunuri non-specifice,
-utilizarea spermicidelor
-alimentație neregulată,
-tratamentul cu antibiotice.
Cea mai mare parte a infecțiilor necomplicate ale tractului urinar este cauzată de bacterii de origine intestinală. Escherichia coli este cel mai frecvent microorganism și este responsabil de 85% din infecțiile tractului urinar.
Urocultura si sumarul de urina sunt esențiale în depistarea cistitei. Urina de dimineată, după eliminarea primului jet este cea care se analizează.
Tratamentul poate fi medicamentos care are ca scop dispariția dezvoltării bacteriilor în urină, în mod ideal fără efecte secundare majore.
Recomandările medicilor pentru prevenirea cistitei, sunt:
Un aport hidric adecvat zilnic (a se bea cel puțin un litru și jumătate de apă) pentru a favoriza diureză
Reglarea funcției intestinale
Evitarea consumului de alimente și băuturi care pot irita intestinul
Utilizarea unei lenjerii intime din fibre naturale, întrucât materialele sintetice pot favoriza iritații ale organelor genitale externe
Favorizarea unei urinări regulate (reținerea urinei timp de mai multe ore poate fi o cauză a predispoziției către inflamarea vezicii urinare)
Sursa foto: wowbiz.ro
libertatea.ro
Alexandru Florian Săraru – profesor, scriitor și antreprenor