Secretarul general al NATO avertizează Rusia că riscă declanșarea unui nou Război Rece

Rusia riscă declanșarea unui nou Război Rece dacă va continua să își proiecteze puterea dincolo de granițele sale, iar încercarea de a stabili noi sfere de influență necesită un răspuns din partea NATO, a avertizat secretarul general al organizației, Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat pentru The Telegraph și citat de The Daily Mail.
„Nu vrem un nou Război Rece, nu vrem o nouă cursă a înarmărilor, dar în același timp trebuie să ne asigurăm că ne adaptăm pe măsură ce lumea se schimbă”, a spus Stoltenberg, la o zi distanță după ce aliații din NATO, reuniți la nivel de ambasadori în cadrul Consiliului Nord-Atlantic, au condamnat „tentativa teribilă de asasinare” a opozantului Aleksei Navalnîi și au cerut Rusiei să coopereze pe deplin cu o anchetă imparţială internațională, Alianța Nord-Atlantică neexcluzând nici potențiale sancțiuni la adresa Moscovei.
Stoltenberg a subliniat că acțiunile agresive ale Moscovei împotriva vecinilor au menirea de a stabili un „tip de sferă de influență”, ele reprezentând o precupare centrală pentru NATO.
„Am văzut asta în Georgia, în Republica Moldova, în Ucraina și asta necesită un răspuns din partea NATO”, a completat el.
NATO, o alianță militară din 30 de state, se angajează acum în cea mai mare consolidare a apărării colective „de la sfârșitul Războiului Rece”, toți aliații NATO sporindu-și cheltuielile în materie de apărare.
Secretarul general al Alianței a adăugat că președintele rus Vladimir Putin trebuie să răspundă la „întrebări foarte serioase” după ce Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Novichok, un agent chimic din epoca sovietică folosit și în atacul de la Salisbury din 2018 împotriva fostului agent dublu rus Serghei Skripal și a fiicei sale, Iulia.
Relațiile dintre NATO și Rusia s-au deteriorat după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea și după destabilizarea estului Ucrainei în anul 2014, pe care aliații le condamnă și în raport cu care au adoptat măsuri de descurajare și apărare împotriva oricăror agresiuni.
De asemenea, începând de anul trecut, o dată cu încetarea aplicării Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare, NATO și SUA avertizează Rusia împotriva unei noi curse a înarmărilor, după ce Alianța a acuzat Moscova că nu a respectat prevederile Tratatului și a dezvoltat rachete cu rază medie de acțiune capabile să lovească orice oraș european.
Totodată, Alianța Nord-Atlantică a avertizat Rusia și în ce privește situația din Belarus, în contextul în care NATO a ținut să demonteze acuzații din partea regimului autoritar al președintelui Aleksandr Lukashenko privind o desfășurare de forțe militare aliate.
Sursa: Calea Europeana
- Maia Sandu invită firmele românești să investească în Republica Moldova, dar cu riscuri majorePreședintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat o invitație companiilor românești de a investi în țara vecină, subliniind beneficiile financiare din partea Uniunii Europene, dar fără a menționa incertitudinile economice și politice care ar putea afecta aceste investiții. În cadrul Forumului Economic „Investiţii – Dezvoltare – Integrare Europeană” de la Chişinău, Maia Sandu a subliniat …
- Controalele ANPC s-au transformat într-un spectacol al opulenței: Piedone cu cizme de 624 de euroCristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 5 și actual președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a reușit să atragă atenția, dar nu datorită măsurilor luate în cadrul controalelor sale, ci datorită unui detaliu vestimentar care a devenit rapid un simbol al luxului ostentativ: cizmele sale de 624 de euro. În timp ce …
- Șefa UPU de la Spitalul Județean Constanța dată afară pe motiv că „e nevoie de un bărbat” pentru funcție: un abuz flagrant de discriminare!Managera Spitalului Județean Constanța a decis să o demită pe șefa Unității de Primiri Urgențe, dr. Rodica Tudoran, sub pretextul că funcția ar trebui ocupată de un bărbat. Aceasta a justificat schimbarea prin nevoia unui lider care „să poată alerga între heliport și spital”, un discurs profund discriminatoriu. Incidentul a stârnit un val de reacții …
- Cererea americană de ouă din România respinsă din cauza reglementărilor UEAmericanii au solicitat ouă din România pentru a suplini deficitul cauzat de epidemia de gripă aviară, însă legislația sanitar-veterinară europeană și condițiile impuse de SUA fac imposibilă îndeplinirea cerințelor, lăsând țările europene într-o poziție vulnerabilă pe piața internațională. Statele Unite au adresat o cerere pentru importul de ouă din România, dar livrările nu pot fi …
- Economia României în pericol: Inflația și concedierile amenință industriile auto și conexeIndustria auto românească se confruntă cu riscuri majore din cauza taxelor impuse de Statele Unite, iar un val de concedieri este iminent. Pe lângă aceste probleme, inflația continuă să erodeze puterea de cumpărare a românilor, iar prognozele economice sugerează o înrăutățire a situației pe termen scurt. România se află într-un moment extrem de delicat din …