Digitalizarea ar putea aduce României 50 miliarde de euro în PIB până în 2030 – Studiu

Economia digitală ar putea reprezenta, în 2030, cel puțin 20 % din PIB, cu un plus de aproximativ 50 de miliarde de euro la Produsul Intern Brut. Datele apar într-un studiu lansat de experții de la FACTORY 4.0 și Frames.
Dezvoltarea economică semnificativă din ultimii 20 de ani, bazată pe exporturi, investiții străine, pe forța de muncă relativ ieftină și mai ales pe consum, riscă să se transforme într-un dezavantaj în următorii ani, în contextul schimbărilor semnificative prin care trece economia mondială.
„Pandemia de COVID 19 a restartat modul în care sunt percepute activitățile economice. În contextul shut-down-ului economic din primăvară și a măsurilor de distanțare socială, mediul economic a fost, practic, forțat să facă pasul spre digitalizarea activității. În acest context, prin schimbarea paradigmelor economice, România are șansa nesperată de a arde etapele și de a crește economic semnificativ, prin tehnologie și digitalizare”, arată datele studiului.
Potrivit experților, această reorientare economică este absolut necesară mai ales în contextul scumpirii forței de muncă și, în general, a crizei de pe piața resurselor umane.
„Vremurile în care România era atractivă prin costurile reduse cu forța de muncă au trecut, iar perspective demografice indică o accentuare a problemelor din piața HR. Fără o focusare pe dezvoltarea reală a competențelor digitale, automatizarea și digitalizarea proceselor, companiile, în general mediul economic românesc, riscă să piardă puncte importante la capitolul competitivitate, cu consecințe economice negative”, afirmă Marius Hărătău, managerul FACTORY 4.0.
Citește mai mult pe europafm.ro
- Serbia își întoarce aurul acasă. România rămâne pasivă, cu tezaurul în grija altoraSerbia a repatriat întreaga rezervă de aur, marcând un moment de referință în Europa de Est. Decizia vine pe fondul temerilor tot mai mari legate de securitatea activelor externe. În timp ce Belgradul își întărește controlul asupra propriilor resurse, România păstrează cea mai mare parte a tezaurului în străinătate, fără viziune sau inițiativă. Într-un gest …
- Ce nu-și vor mai permite românii după 1 august: 7 lucruri care vor deveni lux în bugetul de zi cu ziOdată cu valul de scumpiri anunțat de la 1 august și creșterea TVA-ului de la 19% la 21%, mulți români vor fi nevoiți să renunțe la o serie de cheltuieli considerate normale până acum. De la micile plăceri cotidiene la obiceiuri devenite rutină, tot mai multe lucruri riscă să intre în categoria „luxului ocazional”. Românii …
- Austeritatea lovește din plin: Nicușor Dan promulgă legea care taie din venituri și îngheață salariiPreședintele României, Nicușor Dan, a promulgat legea care introduce primul pachet de măsuri de austeritate, cu efecte majore asupra veniturilor populației și a cheltuielilor publice. Începând cu 1 august 2025, intră în vigoare tăieri de sporuri, înghețări de salarii și pensii, precum și noi taxe, într-un plan bugetar dur negociat cu Comisia Europeană. Deși guvernul …
- Nicușor Dan i-a sărăcit pe români cu primul val de austeritate, dar amână pachetul doi care lovește în „statul gras”După ce a promulgat rapid primul pachet de austeritate care lovește în buzunarul românului de rând, președintele Nicușor Dan se arată brusc relaxat în privința celui de-al doilea set de măsuri, cel care ar trebui să vizeze reduceri reale în sistemul public. Aflat în vizită oficială în Austria, șeful statului îndeamnă la „calm” și „optimism”, …
- Nicușor Dan se spală pe mâini în scandalul Anastasiu: „Nu cunosc situația. Lăsați-mă să mă informez!”Aflat în vizită oficială în Austria, președintele Nicușor Dan susține că nu știe nimic despre cazul vicepremierului Dragoș Anastasiu, care a recunoscut în instanță că a dat mită către ANAF. Întrebat de presă despre situație, șeful statului a declarat că „nu cunoaște situația” și că este „pentru prima dată” când aude de acest caz. Scandalul …