Expoziție inedită în București: Museum of Broken Relationships, locul unde obiecte cotidiene spun povești de iubire

O pereche de pantofi care nu a fost niciodată purtată, o cutie metalică pentru bomboane mentolate, o mătură, un rebus personalizat, muzică – toate sunt lucruri care la un moment dat au spus o poveste de iubire şi care, până pe 17 octombrie, sunt expuse în centrul Bucureştiului.
Creat în 2006 de croaţii Olinka Vistica şi Drazen Grubisic, Museum of Broken Relationships (Muzeul Despărţirilor – n.r.) a fost „adus” anul acesta şi la Bucureşti. Obiectelor din expoziţia permanentă din capitala Croaţiei li s-au alăturat „martori” ai unor relaţii din România. În total, 20 de obiecte româneşti pot fi văzute la expoziţia itinerantă din Capitală, potrivit lui Dragoş Neamu, manager al „Museums Meet Museums”, implicat în proiect.
„Fiecare donator, rămas anonim, povesteşte prin obiectul donat despre propria dramă sentimentală, iar acest lucru se întâmplă pentru că muzeul îi oferă şansa de a depăşi un colaps emoţional prin creativitate”, afirmă Neamu, în catalogul expoziţiei.
La Rezidenţa BRD Scena9, din centrul Capitalei, unde este prezentată expoziţia, primul lucru care întâmpină vizitatorii este un text scris pe perete: „Ai avut vreodată inima frântă?” Iar vizita în încăperile cu obiecte diverse arată multiple moduri în care cuiva îi este frântă inima, dar şi nenumărate lucruri care amintesc de o despărţire. Obiectele aduse la Bucureşti nu documentează doar relaţiile romantice, „inventariază” iubirea de mai multe feluri – iubirea pentru o mamă din Varşovia, care nu a purtat niciodată în viaţa ei o pereche de pantofi, pentru că erau prea frumoşi, sau iubirea pentru muzica artistului Mansour, care îi aminteşte unei persoane care trăieşte în Olanda de originile sale persane.
De asemenea, pe lângă plimbarea printre obiecte, vizitatorii pot vedea şi mărturia video a unei poveşti de iubire ce a început în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. O relaţie Bucureşti – Zagreb din care a mai rămas o cutie mică, de metal, pentru bomboane mentolate şi un rebus personalizat sub care sunt desenaţi cu creionul un bărbat şi o femeie, zâmbitori – sunt alte două exponate, donate din Bucureşti, respectiv San Francisco.
Museum of Broken Relationships la Bucureşti a fost deschis joi seara. În zilele ce urmează, intrarea este liberă, iar expoziţia poate fi vizitată de marţi până vineri, între orele 16,00 şi 20,00, şi în weekend, între orele 13,00 şi 20,00.
Organizatorii recomandă celor interesaţi, în contextul pandemiei de COVID-19, să se programeze online, pe bit.ly/vizitareMuseumofBrokenRelationships .
Sursa: Agerpres
- Premierul slovac îi acuză pe ambasadorii țărilor UE că nu au participat la ceremoniile eliberării Bratislavei la care a participat și Armata RomânăPremierul Slovaciei Robert Fico i-a criticat pe ambasadorii țărilor Uniunii Europene pentru că au refuzat să participe la evenimentul cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la eliberarea Bratislavei de sub fascism. „Pentru faptul că am invitat astăzi la acest eveniment ambasadorul Federației Ruse, Ambasadorul Belarusului și alții.Pentru că i-a oferit ocazia ambasadorului Rusiei …
- Mărturii cutremurătoare din timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990: „Mama mă-tii–legionaro, te învăţ eu democraţie”Procuroarea Daniela Dediu de la Parchetul General arată în rechizitoriul prin care au fost trimiși în judecată Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu , Virgil Măgureanu, Miron Cozma, Adrian Sârbu, Petre Roman în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, că „folosind pe deplin resursele instituțiilor statului – poliție, armată, servicii de informații, procuratură – și bazându-se pe …
- Peșchir, deținut politic. După el vor urma și alții, dacă vom tăceaArestarea preventivă a lui Bogdan Peșchir, în plină campanie electorală, arată limpede că în România nu mai avem democrație, ci poliție politică. Este deținut politic, persecutat pentru că a susținut un candidat incomod pentru sistem. N-a furat, n-a înșelat, n-a comis nicio faptă cu violență – dar a fost arestat pentru că a avut curajul …
- RECHIZITORIUL din dosarul Mineriadei: Un securist CIE (actualul SIE) i-a dus pe incendiatori la locuinţa lui Corneliu Coposu / Mineri conduşi de un viitor deputat PDSR au devastat locuinţa lui Ion RaţiuProcurorii militari au identificat un fost angajat al Centrului pentru Informații Externe ca fiind responsabil pentru transportul incendiatorilor la casa liderului PNŢ-CD, Corneliu Coposu, în timpul Mineriadei din iunie 1990. Incidentele de violență din 1990 au implicat grupuri de mineri care au pătruns și distrus locuințele liderilor politici Corneliu Coposu și Ion Rațiu, furând bunuri …
- Ungaria cere României „măsuri urgente” împotriva faptelor anti-maghiareGuvernul de la Budapesta intervine direct în politica internă a României, cerând autorităților române să ia măsuri „decisive” împotriva incidentelor cu caracter anti-maghiar. Secretarul de stat ungar, Lorinc Nacsa, a invocat două evenimente recente din Cluj și Miercurea Ciuc drept motive de îngrijorare. Secretarul de stat ungar pentru politicile privind comunitățile maghiare din afara țării, …