Rusia expulzează un diplomat austriac, ca răspuns la o măsură similară a Vienei

Rusia a anunţat luni că expulzează un diplomat austriac, ca răspuns la expulzarea unui diplomat rus de către Viena în urma unor informaţii apărute în presa austriacă ce evocă implicarea acestuia într-o afacere de spionaj industrial, informează AFP.
„Plecând de la principiul reciprocităţii, un diplomat al ambasadei austriece în Rusia a fost declarat persona non grata”, în calitate de măsură de răspuns la decizia Vienei, a anunţat într-un comunicat Ministerul Afacerilor Externe rus.
Această decizie a Rusiei a fost adusă la cunoştinţa ambasadorului austriac, convocat luni la minister şi în faţa căruia Moscova a „protestat ferm” împotriva expulzării „nefondate” a diplomatului rus.
Austria a refuzat să precizeze motivele expulzării diplomatului rus, anunţând pur şi simplu că acesta „a încălcat prin comportamentul său Convenţia de la Viena asupra relaţiilor diplomatice”.
Luni, tabloidul austriac Kronen Zeitung a scris că un rus aflat la post la Viena ca diplomat trebuie să părăsească ţara până la 1 septembrie, pentru că „a făcut spionaj economic vreme de ani de zile, cu ajutorul unui cetăţean austriac, într-o companie de înalte tehnologii”.
Potrivit publicaţiei, „este pentru prima dată când un diplomat rus este declarat persona non grata” în Austria.
Ambasada rusă la Viena s-a declarat „scandalizată” de această decizie „dăunătoare” pentru relaţiile dintre cele două ţări.
În iunie, un colonel în retragere al armatei austriece a fost declarat vinovat de spionaj şi condamnat la trei ani de închisoare cu executare. El era în contact cu un ofiţer de legătură rus, a precizat la acea dată justiţia austriacă. Potrivit actului de acuzare, el a transmis timp de un sfert de secol către Moscova informaţii cu privire la sistemul de armament austriac, precum şi cu privire la organigrama forţelor armate.
Austria este o ţară neutră ce cultivă bune relaţii cu Rusia. Ea refuzase să expulzeze diplomaţi ruşi ca alte ţări europene în 2018, ca represalii pentru otrăvirea unui fost agent rus în Regatul Unit.
Sursa: www.agerpres.ro
- România are peste 3.000 de localități. Olanda are sub 400. Noi avem birocrați, ei au prosperitateRomânia este sufocată de un stat gras, birocratic și ineficient, cu peste 3.000 de unități administrative – comune, orașe, municipii, fiecare cu primar, viceprimar, consilieri locali, contabili, șefi de servicii, angajați plătiți din bani publici. Această structură nu aduce dezvoltare, ci sărăcie administrată elegant. În loc să investim în școli, spitale, drumuri sau irigații, întreținem …
- Ion Cristoiu: Noi, ca popor, nu avem în fibră ideea demnităţii naţionale, aşa cum o au polonezii, grecii, ungurii, ruşii, turcii, chiar bulgariiIon Cristoiu, jurnalist și scriitor român, a vorbit despre demnitatea și independența Poporului Român. Invitat la „Marius Tucă Show”, Ion Cristoiu a vorbit despre campania dusă împotriva independenței României. Jurnalistul spune că imediat după Revoluție, a început o campanie prin care românilor li s-a spus că nu sunt capabili de a fi independenți. De la o țară …
- Mirel Palada: Hrana – o importăm și facem deficit comercial; Apa – e doar pentru stăpînii noștri francezi, dacă o folosesc și românii, le pun cătușele; Energie – Am rezolvat-o de acum 30 de ani, am dat Petromul austriecilor, acum urmează să le dăm și gazele„Hrană. Apă. Energie. Un slogan aparent delirant. Nu e delirant deloc. Să vă explic”, scrie, pe Facebook, sociologul Mirel Palada. „Hrană. O importăm de la străini și facem deficit comercial. Asta pentru că la noi subvențiile agricole sînt mult mai mici decît în vestul Europei. UE nu ne permite să crească subvenția. Egalitate să fie, dar …
- Robert Turcescu: „Gata, nu se mai zboară cu economic? Cu avion de linie? S-a trecut la jet privat?”„Gata, nu se mai zboară cu economic? Cu avion de linie? S-a trecut la jet privat?”, scrie, sarcastic, pe Facebook, jurnalistul Robert Turcescu. Şi Anca Alexandrescu spune: „Cred că este sfidarea zilei: în timp ce țara arde, Nicușor Dan își face poză cu miniștrii USR de 12%. Este o sfidare nu doar la adresa românilor, ci …
- Dungaciu: Generaţiile tinere sunt crescute fără conștiință activă, fără memoria trecutului, dezrădăcinate, îndepărtată de memoria familieiprof. univ. dr. Dan Dungaciu, sociolog, geopolitician și analist, a vorbit despre problemele educaționale ale generațiilor actuale, scrie gandul.ro. Invitat la „Marius Tucă Show”, Dan Dungaciu a vorbit despre generațiile actuale. Acesta a explicat faptul că anii 90 au fost anii în care ultimele generații de elevi au fost școliți cum ar trebui. În anii 90 s-a …