Rusia expulzează un diplomat austriac, ca răspuns la o măsură similară a Vienei

Rusia a anunţat luni că expulzează un diplomat austriac, ca răspuns la expulzarea unui diplomat rus de către Viena în urma unor informaţii apărute în presa austriacă ce evocă implicarea acestuia într-o afacere de spionaj industrial, informează AFP.
„Plecând de la principiul reciprocităţii, un diplomat al ambasadei austriece în Rusia a fost declarat persona non grata”, în calitate de măsură de răspuns la decizia Vienei, a anunţat într-un comunicat Ministerul Afacerilor Externe rus.
Această decizie a Rusiei a fost adusă la cunoştinţa ambasadorului austriac, convocat luni la minister şi în faţa căruia Moscova a „protestat ferm” împotriva expulzării „nefondate” a diplomatului rus.
Austria a refuzat să precizeze motivele expulzării diplomatului rus, anunţând pur şi simplu că acesta „a încălcat prin comportamentul său Convenţia de la Viena asupra relaţiilor diplomatice”.
Luni, tabloidul austriac Kronen Zeitung a scris că un rus aflat la post la Viena ca diplomat trebuie să părăsească ţara până la 1 septembrie, pentru că „a făcut spionaj economic vreme de ani de zile, cu ajutorul unui cetăţean austriac, într-o companie de înalte tehnologii”.
Potrivit publicaţiei, „este pentru prima dată când un diplomat rus este declarat persona non grata” în Austria.
Ambasada rusă la Viena s-a declarat „scandalizată” de această decizie „dăunătoare” pentru relaţiile dintre cele două ţări.
În iunie, un colonel în retragere al armatei austriece a fost declarat vinovat de spionaj şi condamnat la trei ani de închisoare cu executare. El era în contact cu un ofiţer de legătură rus, a precizat la acea dată justiţia austriacă. Potrivit actului de acuzare, el a transmis timp de un sfert de secol către Moscova informaţii cu privire la sistemul de armament austriac, precum şi cu privire la organigrama forţelor armate.
Austria este o ţară neutră ce cultivă bune relaţii cu Rusia. Ea refuzase să expulzeze diplomaţi ruşi ca alte ţări europene în 2018, ca represalii pentru otrăvirea unui fost agent rus în Regatul Unit.
Sursa: www.agerpres.ro
- Maia Sandu invită firmele românești să investească în Republica Moldova, dar cu riscuri majorePreședintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat o invitație companiilor românești de a investi în țara vecină, subliniind beneficiile financiare din partea Uniunii Europene, dar fără a menționa incertitudinile economice și politice care ar putea afecta aceste investiții. În cadrul Forumului Economic „Investiţii – Dezvoltare – Integrare Europeană” de la Chişinău, Maia Sandu a subliniat …
- Controalele ANPC s-au transformat într-un spectacol al opulenței: Piedone cu cizme de 624 de euroCristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 5 și actual președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a reușit să atragă atenția, dar nu datorită măsurilor luate în cadrul controalelor sale, ci datorită unui detaliu vestimentar care a devenit rapid un simbol al luxului ostentativ: cizmele sale de 624 de euro. În timp ce …
- Șefa UPU de la Spitalul Județean Constanța dată afară pe motiv că „e nevoie de un bărbat” pentru funcție: un abuz flagrant de discriminare!Managera Spitalului Județean Constanța a decis să o demită pe șefa Unității de Primiri Urgențe, dr. Rodica Tudoran, sub pretextul că funcția ar trebui ocupată de un bărbat. Aceasta a justificat schimbarea prin nevoia unui lider care „să poată alerga între heliport și spital”, un discurs profund discriminatoriu. Incidentul a stârnit un val de reacții …
- Cererea americană de ouă din România respinsă din cauza reglementărilor UEAmericanii au solicitat ouă din România pentru a suplini deficitul cauzat de epidemia de gripă aviară, însă legislația sanitar-veterinară europeană și condițiile impuse de SUA fac imposibilă îndeplinirea cerințelor, lăsând țările europene într-o poziție vulnerabilă pe piața internațională. Statele Unite au adresat o cerere pentru importul de ouă din România, dar livrările nu pot fi …
- Economia României în pericol: Inflația și concedierile amenință industriile auto și conexeIndustria auto românească se confruntă cu riscuri majore din cauza taxelor impuse de Statele Unite, iar un val de concedieri este iminent. Pe lângă aceste probleme, inflația continuă să erodeze puterea de cumpărare a românilor, iar prognozele economice sugerează o înrăutățire a situației pe termen scurt. România se află într-un moment extrem de delicat din …