Fostul deputat PSD Vlad Cosma, achitat de Tribunalul Prahova în dosarul de evaziune fiscală și spălare de bani. Decizia nu este definitivă

Tribunalul Prahova a decis, vineri, achitarea, în primă instanță a fostului deputat PSD, Vlad Cosma, în dosarul în care este acuzat de evaziune fiscală și spălare de bani. Achitări au fost date și în cazul celorlalți doi inculpați, oamenii de afaceri, Răzvan Alexe și Lucian Petrică Uşurelu, cel din urmă administrator al firmei Allisano Business Park.
Potrivit rechizitoriului:
- la începutul anului 2012, în perioada premergătoare alegerilor locale ce urmau să aibă loc în vara anului 2012, inculpatul Cosma Vlad Alexandru, la acea data preşedinte al Organizaţie de Tineret a PSD Prahova, l-a determinat pe inculpatul Uşurelu Petrica Lucian, administrator al Allisano Business Park SRL, în scopul disimulării sponsorizării ilegale a campaniei electorale, să înregistreze în contabilitatea societăţii factura fictiva nr. (…) emisă de SC Alex Design SRL, în valoare totală de 1.086.240 lei, cauzându-se un prejudiciu bugetului consolidat al statului în valoare de 210.240 lei, reprezentând TVA.
- Factura fiscală menţionată, împreună cu alte documente justificative au fost puse la dispoziţia inculpatului Uşurelu Petrica Lucian de către inculpatul Alexe Răzvan. Ulterior, în datele de 10.04.2012 si 11.04.2012, Uşurelu Petrica Lucian, în aceeaşi calitate, cunoscând că banii provin din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, a dispus efectuarea plăţii în conturile societăţii comerciale de tip fantomă Alex Design SRL, a sumei de 1.086.240 lei.
Vlad Cosma nu este la primul dosar penal. În 2016, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, într-un dosar de corupție. În același caz, tatăl lui, fostul președinte al CJ Prahova, Mircea Cosma, a primit 8 ani de detenție.
Cei doi sunt acuzați că, între 2010 și 2013, ar fi primit mită un milion de euro de la patronii unor firme de asfaltare și deszăpezire ca să le acorde contracte.
În aprilie 2018, sentința a fost anulată de un complet de 5 judecători al ÎCCJ, condus chiar de vicepreședintele instanței supreme, Iulian Dragomir, pe fondul acuzațiilor (nedovedite încă) privind fabricarea unor probe (în alte dosare) de către foștii procurori DNA Ploiești, Lucian Onea și Mircea Negulescu, zis Portocală.
Apoi a venit și decizia CCR care a anulat sentințele date de completurile de 3 judecători de la ÎCCJ pe motiv că aceste completuri nu erau specializate pe corupție, așa că procesul se va judeca de la zero la Tribunalul Prahova.
Între timp, baronul Mircea Cosma a revenit la butoane, inclusiv formal. În ianuarie 2020, el a devenit vicepreședinte al PSD Prahova, după ce în 2016 s-a retras din viața publică pe fondul dosarului de corupție. Președinte al PSD Prahova este Bogdan Toader, considerat omului lui la șefia CJ Prahova.
- Premierul slovac îi acuză pe ambasadorii țărilor UE că nu au participat la ceremoniile eliberării Bratislavei la care a participat și Armata RomânăPremierul Slovaciei Robert Fico i-a criticat pe ambasadorii țărilor Uniunii Europene pentru că au refuzat să participe la evenimentul cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la eliberarea Bratislavei de sub fascism. „Pentru faptul că am invitat astăzi la acest eveniment ambasadorul Federației Ruse, Ambasadorul Belarusului și alții.Pentru că i-a oferit ocazia ambasadorului Rusiei …
- Mărturii cutremurătoare din timpul Mineriadei din 13-15 iunie 1990: „Mama mă-tii–legionaro, te învăţ eu democraţie”Procuroarea Daniela Dediu de la Parchetul General arată în rechizitoriul prin care au fost trimiși în judecată Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu , Virgil Măgureanu, Miron Cozma, Adrian Sârbu, Petre Roman în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, că „folosind pe deplin resursele instituțiilor statului – poliție, armată, servicii de informații, procuratură – și bazându-se pe …
- Peșchir, deținut politic. După el vor urma și alții, dacă vom tăceaArestarea preventivă a lui Bogdan Peșchir, în plină campanie electorală, arată limpede că în România nu mai avem democrație, ci poliție politică. Este deținut politic, persecutat pentru că a susținut un candidat incomod pentru sistem. N-a furat, n-a înșelat, n-a comis nicio faptă cu violență – dar a fost arestat pentru că a avut curajul …
- RECHIZITORIUL din dosarul Mineriadei: Un securist CIE (actualul SIE) i-a dus pe incendiatori la locuinţa lui Corneliu Coposu / Mineri conduşi de un viitor deputat PDSR au devastat locuinţa lui Ion RaţiuProcurorii militari au identificat un fost angajat al Centrului pentru Informații Externe ca fiind responsabil pentru transportul incendiatorilor la casa liderului PNŢ-CD, Corneliu Coposu, în timpul Mineriadei din iunie 1990. Incidentele de violență din 1990 au implicat grupuri de mineri care au pătruns și distrus locuințele liderilor politici Corneliu Coposu și Ion Rațiu, furând bunuri …
- Ungaria cere României „măsuri urgente” împotriva faptelor anti-maghiareGuvernul de la Budapesta intervine direct în politica internă a României, cerând autorităților române să ia măsuri „decisive” împotriva incidentelor cu caracter anti-maghiar. Secretarul de stat ungar, Lorinc Nacsa, a invocat două evenimente recente din Cluj și Miercurea Ciuc drept motive de îngrijorare. Secretarul de stat ungar pentru politicile privind comunitățile maghiare din afara țării, …