Rectorul UBB: Lucrăm la un scenariu hibrid, în care să vină la Cluj doar studenţii din primul şi ultimul an de studii

Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, Daniel David, nu crede că este de așteptat ca noul an universitar să se desfăşoare normal, astfel că ia în calcul variante pentru studenți. El se gândește la un scenariu hibrid, cu prezenţa în municipiu doar a studenţilor din anul I, care să participe fizic doar la seminarii şi laboratoare, şi a celor din ultimul an de licenţă sau masterat, de la facultăţile experimentale şi vocaţionale.
„Întrebarea este ce vom face din luna octombrie, adică dacă aducem studenţii în Cluj sau nu-i aducem, fiindcă asta poate să dinamizeze întregul mediu socio-economic. Deocamdată, vă spun sincer că lucrăm pe mai multe scenarii. Scenariul pe care sperăm să-l putem implementa este să ne întoarcem la modalitatea clasică de predare şi atunci în Cluj automat vor veni mai mulţi studenţi decât am avut în 2019, fiindcă şi la admitere, în acest an, am avut cu aproximativ 3.000-4.000 de studenţi mai mult. (…) Celălalt scenariu pe care nu ni-l dorim absolut deloc este ca Guvernul să ne impună să facem absolut totul online”, a declarat miercuri Daniel David.
El a adăugat că speră să poată fi implementat un scenariu hibrid, prin care să vină la Cluj-Napoca măcar studenţii de anul I şi cei din ultimul an, din zona ştiinţelor experimentale, precum Biologie, Chimie, Fizică, Știinţa mediului şi vocaţionale, precum Teatru, Sport, unele zone din Teologie.
„Scenariul hibrid este ca cei de anul I de la toate facultăţile să vină în Cluj, iar în cazul lor se vor ţine în regim clasic seminariile şi laboratoarele. Cursurile vor fi oricum online, fiindcă nu poţi să pui într-o sală de clasă 150 sau 200 de studenţi. Iar în ceea ce priveşte facultăţile experimentale şi vocaţionale, vom avea în variantă clasică şi activităţile din ultimul an de studiu, astfel încât să nu le afectăm şansa de a-şi face cercetările pentru tezele de licenţă şi disertaţie. Deci vor fi studenţi în Cluj, dar fără cei care sunt în anul II la licenţă sau în anul II la masterat. Cu doctoranzii, ei nu reprezintă un număr foarte mare şi intenţionăm să facem în regim clasic. Sigur, acesta este un plan pe care-l avem. O să-l punem în discuţie şi în comunitatea noastră şi vom cere părerea ministerului. Foarte puţin probabil să ne întoarcem la varianta obişnuită, la varianta clasică. Ne-am dori, dar nu cred că se va întâmpla lucrul acesta”, a subliniat rectorul UBB.
Daniel David a mai precizat că municipiul Cluj-Napoca este unul în care ponderea studenţilor este de 15% din populaţie, comparativ cu Bucureştiul, unde studenţii reprezintă 5% din populaţie.
Sursa: www.digi24.ro
- Acord istoric de frontieră între Tadjikistan, Kârgâzstan și UzbekistanTrei țări din Asia Centrală, Tadjikistan, Kârgâzstan și Uzbekistan, au semnat un acord privind frontierele comune, un pas semnificativ pentru stabilitatea regională. Tratatul, încheiat la Khudjand, vine în urma unor tensiuni de lungă durată legate de granițe și resursele de apă. Acesta marchează o etapă importantă în colaborarea dintre cele trei foste republici sovietice. Liderii …
- Putin ordonă cea mai mare recrutare de primăvară din ultimii 14 ani: 160.000 de ruși chemați sub armeRusia a anunțat recrutarea a 160.000 de tineri între 18 și 30 de ani pentru serviciul militar obligatoriu, cea mai mare campanie de primăvară din ultimii 14 ani. Deși Kremlinul susține că recruții nu vor fi trimiși pe front, aceștia sunt forțați să semneze contracte și să lupte în Ucraina. Această măsură vine în contextul …
- România în alertă! Ungaria are epidemie de febră aftoasăO epidemie de febră aftoasă a izbucnit în Ungaria, determinând autoritățile să ia măsuri drastice pentru a limita răspândirea bolii. Având în vedere proximitatea geografică și riscul de transmitere transfrontalieră, România ar trebui să monitorizeze atent situația și să ia măsuri ferme pentru a proteja sectorul zootehnic național. Situația actuală în Ungaria În martie 2025, …
- Piața medicală românească sub dominanța rețelelor străineRecent, piața serviciilor medicale private din România a fost marcată de o serie de achiziții importante, în care marile rețele străine au consolidat controlul asupra sectorului. Medicover a preluat operațiunile Synlab, iar alte mari grupuri medicale își extind constant prezența în România, lăsând tot mai puțin loc pentru jucătorii locali. Această tendință ridică întrebări despre …
- Marea Britanie introduce un permis electronic obligatoriu pentru vizitatorii europeni începând din 2 aprilieÎncepând cu 2 aprilie 2025, cetățenii europeni care doresc să călătorească în Marea Britanie trebuie să obțină o Autorizație Electronică de Călătorie (ETA). Acest sistem are scopul de a îmbunătăți securitatea la frontiere și de a simplifica procesul de intrare în țară. Guvernul britanic a implementat, începând cu 2 aprilie 2025, un sistem de Autorizație …