4,17% din PIB este deficitul bugetar în primul semestru din 2020
În primele şase luni ale anului 2020 România a înregistrat un deficit de 45,17 miliarde lei (4,17% din PIB) a transmis marți Ministerul Finanţelor Publice.
„Mai mult de jumătate din deficit, respectiv 23,04 miliarde lei (2,13% din PIB), este generat de sumele lăsate în mediul economic prin facilităţile fiscale şi cheltuieli excepţionale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19”, se arată în raportul MFP.
În primele cinci luni ale acestui an, deficitul bugetar s-a situat la 38,84 miliarde lei (3,59% din PIB), în timp ce în primul semestru din 2019 a fost de 19,96 miliarde de lei, respectiv 1,94% din PIB.
”Creşterea deficitului bugetar aferent primelor şase luni ale anului curent, comparativ cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, este explicată, pe partea venituri, de evoluţia nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie – mai, ca urmare a amânării plăţii unor obligaţii fiscale de către agenţii economici pe perioada crizei (10,2 miliarde lei), de creşterea cu 2,94 miliarde lei a restituirilor de TVA, faţă de nivelul aferent perioadei ianuarie – iunie 2019, pentru susţinerea lichidităţii în sectorul privat, precum şi de bonificaţiile acordate pentru plata la scadenţă a impozitului pe profit şi a celui pe veniturile microîntreprinderilor, în valoare de 0,25 miliarde lei”, a mai transmis MFP fiind citat de agerpres.ro.
Creșterea cheltuielilor bugetare cu aproximativ 5,86 miliarde lei a fost generată de epidemia de COVID-19.
„În ce priveşte dinamica lunară, după avansul semnificativ din primele două luni ale anului, începând cu martie, încasările bugetare au înregistrat în general o evoluţie nefavorabilă – incertitudinea sporită, restricţiile şi suspendarea unor activităţi, pe fondul crizei sanitare actuale, au determinat amânarea plăţii obligaţiilor fiscale, sprijinită de facilităţile acordate contribuabililor. Totuşi, în iunie, luna în care au devenit scadente unele obligaţii fiscale, veniturile totale au consemnat o revenire importantă (+7,4%, an/an), susţinute în principal de încasările din impozitul pe profit, impozitul pe salarii şi venit, impozitele şi taxele pe proprietate şi contribuţii de asigurări”, transmit reprezentanţii ministerului.
- George Simion: AUR îl susține necondiționat pe Călin Georgescu
- Gașca mafiotă a lui Rolex Bogdan o șusține pe Lasconi la prezidențiale
- Mafiile care distrug România de 35 de ani au zis ca votul nu contează. Uite că dacă ieși la vot chiar contează
- Cristian Tudor Popescu este un ateu convins care nu are nimic în comun cu Dumnezeu. Să ne rugăm pentru sufletul lui rătăcit
- (VIDEO) Călin Georgescu. ”Politicienii sunt singurii care încă nu au înţeles ce s-a întâmplat”