Tăriceanu: „Ne furăm singuri căciula”

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, cere ca decizia privind modul în care vor fi reluate cursurile în luna septembrie să aparțină autorităților locale. „Eu cred că ne furăm singuri căciula dacă avem impresia că școala online chiar funcționează”, spune Tăriceanu.
Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, scrie, într-o postare de duminică pe Facebook, că Guvernul Orban este recunoscut ca având „calitatea de a fi luat prin surprindere”.
„A fost luat prin surprindere de coronavirus în condițiile în care în alte țări europene erau deja zeci de mii de infectați. A fost luat prin surprindere de criza economică. A fost luat prin surprindere de încetarea stării de urgență și s-a trezit complet lipsit de legislația necesară. Și exemplele pot continua. Deci, nu ar trebui să fim deloc mirați dacă vor fi complet surprinși că vine septembrie și începe școala”, a scris Tăriceanu pe rețeaua de socializare.
Acesta spune că a solicitat Parlamentului o dezbatere serioasă pe acest subiect, deschiderea din toamnă a școlilor, dar „văd că nu s-a decis nimic cu privire la această solicitare”.
„Am văzut fanteziile pe care le propun guvernanții: 50% școală online, 50% prezență fizică, ore de 30 de minute și pauze de 20 de minute etc. Eu cred că ne furăm singuri căciula dacă avem impresia că școala online chiar funcționează. Pe lângă faptul că peste jumătate din copii nu au acces la tablete sau internet știm acum că nici cadrele didactice nu au reușit să facă o tranziție reușită la acest sistem de învățământ”, a mai scris liderul ALDE.
Acesta crede că decizia privind modul de funcționare a școlilor trebuie descentralizată.
„Eu cred că decizia privind modul în care se va desfășura din toamnă școala trebuie luată din mâna guvernului și mutată la nivelul comunităților locale. Ne-am lămurit acum că virusul nu are o răspândire uniformă. Am văzut că sunt localități sau județe în care gradul de infectare este foarte mic și unde interzicerea deschiderii școlii nu are prea mult sens. Cred că această decizie trebuie luată de autoritățile locale în consultare cu părinții, elevii și medicii. Cred că nu este deloc deplasat ca după această dezbatere să poată fi organizate referendumuri locale acolo unde nu se conturează o majoritate în favoarea unei soluții. Eu am încredere că autoritățile locale sunt mult mai adaptate la nevoile comunităților și pot lua decizii care să ducă la începerea școlilor în condiții optime. Cred că ele pot găsi spații suplimentare pentru a avea clase cu un număr mai mic de elevi. Cred că pot găsi personal suplimentar, chiar suplinitori, care să poată supraveghea mai bine copiii”, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.
El crede că menținerea deciziei privind deschiderea școlilor în mâinile guvernului Orban „este o garanție că vom avea o nouă generație de sacrificiu, că sunt mari șanse ca ai noștri copii să piardă contactul cu cartea cu urmări dramatice pentru ei”.
Sursa: www.cotidianul.ro
- De ce eșuează România? Cetățeni prea blânzi, instituții prea slabe, corupție prea mareRomânia eșuează nu din lipsă de resurse, ci din cauza acelorași mecanisme descrise în celebra carte „De ce eșuează națiunile” de Daron Acemoglu și James A. Robinson: instituții extractive, elite care blochează dezvoltarea și o populație prea pasivă. În România, sistemul nu este construit pentru a sluji cetățeanul, ci pentru a-i stoarce munca și speranța …
- ROMÂNIA în topul rușinii: aproape un an ca să scoatem o autorizație de construireÎn România, statul nu doar că nu ajută, dar îți și blochează inițiativa. Dacă vrei să construiești o casă, o hală, un spital sau o școală, trebuie să te înarmezi cu nervi de oțel și să îți faci provizii de timp: aproape un an durează, în medie, obținerea unei autorizații de construire. Suntem, practic, în …
- România pe locul 25 din 27 al corupției. Ne bat Bulgaria și UngariaRomânia se zbate într-un sistem infectat de corupție, iar clasamentul european confirmă rușinea: locul 25 din 27 în Uniunea Europeană, depășită la acest capitol negru doar de Bulgaria și Ungaria. În loc să urce spre standardele vestice, România se afundă în mlaștina propriilor metehne. Iar clasa politică, indiferent de culoare, pare mai interesată să fure …
- Aproape 1,36 milioane copii români trăiesc în sărăcie severăRomânia anului 2025 este o țară europeană doar pe hârtie. În realitate, aproape 1,36 milioane de copii români trăiesc în sărăcie severă. Asta înseamnă că nu au acces constant la hrană adecvată, haine, încălzire iarna, rechizite sau chiar o masă caldă pe zi. Pentru acești copii, viitorul nu începe cu o șansă, ci cu o …
- Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă – infractorii bugetului național. “Pușculița magică” se va transforma în dosar penalCeea ce au făcut guvernele conduse de Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu cu fondul de rezervă bugetară al Guvernului nu este politică. Este crimă organizată de la vârful statului. Sub paravanul urgenței și al “nevoilor comunităților locale”, zeci de miliarde de lei au fost direcționați discreționar, ilegal, pentru a cumpăra influență, voturi și tăcere. Această …