InternaționalȘtirile 60m.RO

Studiu: România are cea mai bună productivitate a muncii în comparație cu alte țări europene, însă nu putem să spunem același lucru și despre salarii

România se situează pe locul întâi în UE la productivitatea muncii ajustată la salarii, cu o medie a productivităţii de de 1,78 în intervalul 2008-2019, conform unui studiu realizat de Fundaţia Friedrich-Ebert (FES) România împreună cu Syndex România. Media productivităţii de 1,78  înseamnă că fiecărui leu de remunerare a salariaţilor îi corespunde în medie 1,78 lei în valoare adăugată.

În ciuda creșterii remunerării, România rămâne o țară low cost. Costul muncii este în continuare atât de redus în România în comparație cu alte țări europene, încât chiar și creșterile aparent spectaculoase ale salariilor din ultimii ani nu au avut un impact palpabil asupra decalajelor de cost față de țările occidentale. Studiul arată că în condițiile menținerii unor rate medii de creștere anuală a productivității și remunerării echivalente cu cele din perioada 2010-2019, ar fi nevoie de 23 de ani pentru ca productivitatea ajustată la salarii din România să scadă până la nivelul Slovaciei de astăzi și de nu mai puțin de 70 de ani pentru a ajunge la nivelul Suediei (și 62 de ani pentru a ajunge la media actuală la nivelul UE).

Cu alte cuvinte, dacă salariile și productivitatea ar continua să crească în ritmul mediu din ultimul deceniu, sustenabilitatea și competitivitatea nu ar fi în mod real amenințate timp de foarte mulți ani.

Întrebarea care fundamentează orice dezbatere prezentă sau viitoare asupra chestiunii productivității trebuie să fie „cum putem asigura creșterea productivității astfel încât să putem asigura un trai decent pentru populația țării?”. Productivitatea nu (mai) poate crește semnificativ în condițiile de subcapitalizare, subdezvoltare tehnologică și specializare economică de periferie – schimbarea modelului economic de dezvoltare este o necesitate.

Back to top button