Discuții româno-ucrainene privind Comisia pentru protecția minorităților naționale

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Dan Neculăescu, a avut vineri o videoconferință cu Svitlana Fomenko, ministru adjunct pentru integrare europeană în cadrul Ministerului culturii și politicii informaționale din Ucraina.
Cei doi oficiali sunt co-președinți ai Comisiei interguvernamentale mixte româno-ucrainene privind protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.
Discuțiile dintre Neculăescu și Fomenko au avut loc ca urmare a convorbirilor telefonice repetate purtate în perioada martie-iunie 2020 între miniștrii de externe român și ucrainean, Bogdan Aurescu și Dmytro Kuleba.
”În cadrul acestor convorbiri telefonice, cei doi miniștri au convenit, la propunerea părții române, să fie reluată activitatea Comisiei și, în acest scop, să aibă loc discuții la nivelul co-secretarilor și co-președinților Comisiei”, potrivit unui comunicat MAE.
Ministerul de externe reamintește că în cadrul convorbirilor dintre cei doi miniștri au fost abordate și aspecte relevante privind dreptul la educație în limba română al persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, precum și alte teme de interes circumscrise problematicii protejării drepturilor persoanelor aparținând minorității române, inclusiv în contextul reformei administrative din țara vecină.
Discuțiile de astăzi la nivelul co-președinților Comisiei au vizat continuarea și aprofundarea convorbirilor dintre cei doi miniștri pe teme de interes circumscrise problematicii protejării drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina și, respectiv, minorității ucrainene din România, fiind realizată după derularea discuției la nivel de co-secretari ai Comisiei care a avut loc săptămâna trecută.
Cu acest prilej, co-președintele român a reiterat necesitatea reluării cât mai rapide a lucrărilor Comisiei și a reiterat disponibilitatea părții române de a se angaja într-un dialog constructiv și de a conferi consecvență activității acestui mecanism, la toate nivelurile de lucru.
În cadrul discuției, secretarul de stat Dan Neculăescu a subliniat că România urmărește aplicarea deplină a normelor și standardelor internaționale relevante în domeniul protecției drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale în vederea respectării și promovării identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a persoanelor aparținând minorității române din Ucraina și a persoanelor aparținând minorității ucrainene din România.
De asemenea, a reiterat importanța deosebită a consultării etnicilor români din Ucraina cu privire la toate deciziile care au implicații majore asupra acestora, inclusiv în ceea ce privește reforma administrativ-teritorială din Ucraina.
La rândul său, ministrul adjunct Svitlana Fomenko a evidențiat determinarea părții ucrainene de a coopera cu partea română în vederea identificării de soluții durabile menite să răspundă preocupărilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina.
Sursa: www.mae.ro
- Sindicate captive: liderii trăiesc în lux, angajații în umilințăRomânia are o problemă profundă cu ceea ce ar trebui să fie vocea celor care muncesc: sindicatele. În loc să fie bastioane ale rezistenței sociale, au ajuns să fie colonizate de personaje bine conectate la partide și servicii, care nu mai au nicio legătură reală cu viața și suferința celor pe care pretind că-i reprezintă. …
- România cumpără blindate de luptă de 2,5 miliarde de euroArmata anunță că va cumpăra nu mai puțin de 246 de Mașini de Luptă ale Infanteriei (MLI), vehicule șenilate blindate care vor veni în cinci configurații diferite. Valoarea contractului care se va întinde pe opt ani e de aproape 2,5 miliarde de euro și presupune ca unele elemente ale blindatelor de luptă să fie produse …
- Ramona Ioana Bruynseels (AUR): „Statul e dator vândut și cere sacrificii de la cei mai corecți români”Deputata AUR Ramona Ioana Bruynseels critică dur ipocrizia autorităților care cer românilor „să strângă cureaua”, în timp ce statul are datorii fiscale restante de peste 81 de miliarde de lei. Parlamentara atrage atenția că guvernul nu colectează creanțele mari, în timp ce taxează în mod agresiv cetățenii obișnuiți. Ea solicită măsuri imediate pentru recuperarea banilor …
- Gheorghe Piperea (AUR): „Ursula von der Leyen: salvată prin șantaj politic, nu prin vot de încredere”Europarlamentarul AUR Gheorghe Piperea denunță jocurile politice din Parlamentul European care au dus la respingerea moțiunii de cenzură împotriva Comisiei Europene. Acesta acuză că Ursula von der Leyen a fost „salvată” prin promisiuni politice făcute în spatele ușilor închise și nu printr-un vot de încredere real. Piperea subliniază că moțiunea a avut meritul de a …
- Sindicaliștii ANAF acuză: Legea insolvenței, un paravan legal pentru fraudarea bugetuluiFederația Sindicatelor din Administrația Fiscală trage un semnal de alarmă dur: actuala Lege a insolvenței favorizează firmele care vor să evite plata datoriilor către stat și face munca inspectorilor ANAF inutilă. În loc să taie din veniturile angajaților și să anunțe concedii fără plată, Guvernul ar fi trebuit să reformeze această lege, acuză sindicaliștii. Dorin …