Analiză: Cum a gestionat România criza sanitară? Leadershipul politic, mai degrabă reactiv decât proactiv
Cheia unei bune gestionări a oricărei crize este capacitatea statului, urmată de încrederea pe care o au cetățenii în clasa politică și în instituțiile statului.
La toate acestea se adaugă și leadership-ul politic, mai exact capacitatea elitei guvernante de a construi o viziune pe termen lung, „care să consolideze instituțiile publice, să mai îmblânzească piață și să sprijine mai mult antreprenorii locali”, este de părere Lucian Dumitresc, cercetător în cadrul Institutului de Științe Politiceși Relații Internaționale din cadrul Academiei Române.
„Capacitatea statului este cheia bunei guvernări. Fără un stat performant, piața nu poate fi ,,îmblânzită”, iar capitalismul câștigă întotdeauna în fața democrației. Că piața nu poate fi îmblânzită în România, reiese din capacitatea fiscală a statului român, cea mai scăzută din Uniunea Europeană. În România, veniturile publice se situează sistematic la sub 30% din PIB. Media europeană e la 40% din PIB, în vreme ce performerele Franța, Belgia și Suedia au venituri bugetare spre 50% din PIB”.
Citește mai mult aici.