Comisia Europeană verifică vânzările online de măști, combinezoane și geluri dezinfectante și atrage atenția asupra „remediilor miraculoase”

Comisia Europeană a lansat o serie de testări ale produselor puse în vânzare online în timpul pandemiei de coroanavirus, precum măști, combinezoane de protecție, geluri dezinfectante, cu scopul de a se asigura că nu reprezintă niciun pericol și respectă normele europene, anunță AFP.
Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, a atras marți atenția împotriva produselor, uneori prezentate ca ”remedii miraculoase”, promovate intens pe internet în timpul crizei provocate de noul coronavirus. Acesta a denunțat ”comercianții care găsesc noi modalități de a exploata vulnerabilitatea consumatorilor și de a ocolo controalele existente în timpul pandemiei”.
La data de 1 iulie, au fost lansate 63 de notificări prin sistemul european de alertă rapidă privind măști și alte 10 notificări referitoare la combinezoane, dezinfectanți de mâini și ”baghete” de dezinfectare cu UV.
În acest contextul, Comisia Europeană a luat măsuri de urmărire, solicitând cooperare din partea principalelor platforme de vânzări online, precum Amazon, Ebay, AliExpress sau Cdiscount.
”Demersul a constat mai ales în a le cere să retragă foarte repede un număr de anunţuri şi de produse de pe platformele online”, a precizat Reynders într-o conferinţă de presă.
Comisarul european pentru justiţie a fost în contact cu responsabili vamali în China pentru a coopera cu privire la securitatea produselor exportate.
„Au fost lansate anchete cu privire la intrarea pe piaţă a unui număr de produse care prezintă probleme de siguranţă”, a completat acesta.
Testele vor continua să fie efectuate în lunile următoare pe produse legate de coronavirus.
Potrivit raportului anual asupra activității sistemului de alertă, lansat încă din 2003, anul trecut, 31 de țări care participau la acest sistem de alertă rapidă (UE în format 28, Norvegia Islanda și Liechtenstein) au lansat 2.243 de alerte prin respectivul sistem, care a dus la 4.477 de acțiuni de urmărire, înregistrând astfel o creștere de 10% într-un an și de 63%, raportat la anul 2015.
Sursa: www.caleaeuropeana.ro
- Cozi uriașe pe dealul Patriarhiei, unde credincioșii așteaptă să se închine la moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur, aduse de la mănăstirea Vatoped de la Muntele AthosCozi uriașe pe dealul Patriarhiei din Capitală, unde credincioșii așteaptă să se închine la moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur, aduse de la mănăstirea Vatoped de la Muntele Athos. Conform reporterului G4Media, coada formată la moaște se întinde pe aproximativ 500 de metri. Pentru a ajunge la moaștele de pe dealul Patriarhiei, credincioșii așteaptă în …
- La „Beach, Please” s-a scandat „Ceaușescu”În cadrul Festivalului ‘Beach, Please’, dedicat exclusiv adolescenţilor din România, s-a scandat la unison, într-un anumit moment, ‘Ceauşescu, Ceauşescu!’. Filmările de la fața locului au devenit virale pe rețelele sociale, generând un val de reacții – de la amuzament și nostalgie greșit înțeleasă, până la îngrijorare și revoltă din partea Institutul de Investigare a Crimelor …
- VIDEO// Părintele Pimen, mesaj emoționant pentru români: ”Se încercă dezbinarea poporului român, vor să fim un popor de sclavi”Mesaj emoționant pentru români. Se încearcă dezbinarea poporului român, este avertismentul ferm al părintelui Pimen Vlad, care trage un semnal de alarmă: românii sunt ținta unor informații menite să-i îndepărteze de credință, de echilibru și unii de alții. ”Se încearcă foarte mult, la poporul român, să nu mai aibă încredere. Să fie aruncat în latura …
- Cornel Nistorescu: Bolojan n-a atacat de sus, de la vîrful piramidei, ci de jos, de la talpa țării, de la buzunarele celor mulți„La moțiunea de cenzură așa grăbită a celor de la AUR, Ilie Bolojan a răspuns cu pachetul al doilea de măsuri anti-criză. L-a anunțat vineri după amiază, cînd toată lumea pleca la mare și la munte. Și a făcut-o pentru ca televiziunile de știri să-l toace tot weekendul, în așa fel încît luni după amiază, …
- Bogdan Ivan (PSD), apără salarii nesimțite din instituțiile capturate de partidele sistemuluiMinistrul Energiei, Bogdan Ivan, a spus, sâmbătă, că reaşezarea indemnizaţiilor directorilor generali „durează cel puţin 2-3 luni” şi că acestea nu pot fi schimbate integral, deoarece ar însemna modificarea jalonului PNRR, ceea ce ar aduce României pierderi de 1 miliard de euro bani europeni. El a continuat, spunând, în exclusivitate la Antena 3 CNN, că …