Liderii religioși apelează la păstrarea libertății religioase a UE

Reprezentanții creștini, evrei și musulmani au criticat decizia Uniunii Europene de a renunța la trimisul său special pentru libertatea religioasă. Un reprezentant al religiei evreiești a numit decizia „semnalul greșit pentru Europa”.
Cei mai importanți membri ai comunităților creștine, evreiești și musulmane din Europa și-au exprimat îngrijorarea după ce Comisia Europeană a decis să renunțe de trimisul special al UE pentru promovarea religiei sau credinței în afara blocului.
Într-un interviu acordat DW, președintele Conferinței rabinilor europeni, Pinchas Goldschmidt, a numit decizia „semnalul greșit” pentru un moment în care evreii și alte minorități religioase sunt din ce în ce mai mult vizați online și offline de către extremiști, iar libera exercitare a religiei este subminată”.
Postul de trimis special a fost creat de fostul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în 2016, ca răspuns la apelurile Parlamentului European după masacre ale minorităților religioase din Irak și Siria de către grupul terorist „Statul Islamic”.
La jumătatea lunii iunie a acestui an, Comisia, aflată acum sub conducerea Ursula von der Leyen, a anunțat că poziția nu va fi păstrată. Sarcinile încredințate anterior de trimis trebuie să fie îndeplinite de vicepreședintele Comisiei, Margaritis Schinas, și de reprezentantul special al UE pentru drepturile omului, Eamon Gilmore.
Președintele Consiliului Central al Musulmanilor din Germania, Aiman Mazyek, a exprimat, de asemenea, critici cu privire la acțiunea Comisiei în cadrul unui interviu acordat DW. El a spus că, având în vedere încercările de a restricționa libertatea religioasă chiar și în UE, este „cu atât mai important ca vocea unui astfel de trimis să nu fie redusă la tăcere în special acum”.
Mazyek se referă la încercările din unele țări europene de a se interzice acoperirea feței și sacrificarea animalelor în conformitate cu anumite coduri religioase.
Mitropolitul Augustinos a subliniat, de asemenea, pentru DW cât de importantă este o astfel de poziție la ora actuală. El a menționat dezbaterea din jurul Hagiei Sophia de la Istanbul ca un exemplu de controversă în care trimisul special al UE ar putea clarifica poziția europeană.
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a propus recent transformarea faimosului sit, care a fost atât o biserică creștină, cât și o moschee, înainte de a deveni muzeu în 1935, într-o moschee în conformitate cu dorințele naționaliștilor turci.
Cardinalul catolic Jean-Claude Hollerich, președintele Comisiei pentru Conferințele Episcopilor din Uniunea Europeană (COMECE), l-a lăudat pe Jan Figel, fostul titular al funcției, pentru reprezentarea fermă a eforturilor UE de a lupta pentru libertatea religioasă pentru toți.
- În plină campanie electorală, Daniel Băluță l-a dat în judecată pe Nicuşor Dan și va depune o plângere penală
- România va suferi întreruperi de curent electric între 1-4 aprilie 2025 – Orașele afectate și măsurile de precauție
- România construiește nave de război pentru Olanda, dar își ignoră propria flotă
- Decizie majoră a Comisiei Europene: Permis de conducere digital și vârsta de 17 ani pentru condus
- Visul turcesc: Încă o păcăleală cu investitori inexistenți la Șantierul Naval Mangalia