Proiectul de lege privind carantina şi izolarea în acord cu recomandările CCR va fi discutat în ședința de Guvern

Guvernul se reuneşte, luni, în şedinţă, începând cu ora 12:00, pe ordinea de zi urmând să se afle şi proiectul de lege care pune în acord cu recomandările Curţii Constituţionale textele normative referitoare la carantină, izolare şi internarea obligatorie.
Ministrul Nelu Tătaru anunţa, vineri seara, că Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne şi Ministerul Justiţiei au creat un grup de lucru în vederea înaintării unui proiect de lege pentru „punerea în concordanţă” a cerinţelor CCR referitoare la carantinarea şi izolarea persoanelor cu COVID-19.
„Mâine vom avea o şedinţă de Guvern în care îl vom ridica pe ordinea de zi. Odată ce vom avea adaptate, statuate şi votate în Parlament ce înseamnă boală transmisibilă, ce înseamnă carantină, ce înseamnă izolare, ce înseamnă pacient internat, sunt lucruri pe care le vom pune pe tapet şi ne vom întoarce la ce înseamnă identificarea unui focar, izolarea unei zone, carantinarea unei zone”, a precizat ministrul Sănătăţii.
Săptămâna trecută, Curtea Constituţională a României a publicat motivarea deciziei din 25 iunie prin care a declarat ca fiind neconstituţională starea de carantină şi internarea obligatorie.
CCR consideră că textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.
De asemenea, CCR susţine că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale.
Sursa: www.digi24.ro
- Ministrul Finanțelor spune că nu mai sunt bani de pensii și salarii! Se pregătește în culise concedierea bugetarilorMinistrul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat marţi că execuţia bugetară din primele 4 luni arată că asigurarea surselor de venituri pentru menţinerea ritmului investiţional şi plata salariilor şi pensiilor majorate anul trecut reprezintă o provocare uriaşă. Oficialul a subliniat că România va putea atinge ţintele de deficit asumate doar prin măsuri ferme, prin reducerea cheltuielilor …
- Pavel Durov acuză din nou Franța că a încercat să intervină în alegerile din RomâniaPavel Durov, cofondator și CEO al aplicației de mesagerie Telegram, a reiterat marți acuzația conform căreia serviciile secrete franceze au făcut presiuni asupra sa pentru a se amesteca în alegerile prezidențiale românești din 2025, relatează AFP. Acuzația fusese negată încă de prima dată de serviciul francez de informații externe, instituția vizată de declarațiile lui Durov. …
- Dan Tanasă, scrisoare pentru Nicușor Dan: ”Poporul român merită respect, iar România are nevoie de o schimbare profundă, nu de reciclarea acelorași fețe compromise”Vicepreședintele AUR, Dan Tanasă, i-a transmis, marți, președintelui României, Nicușor Dan, printr-o scrisoare publică, că poporul român merită respect, iar România are nevoie de o schimbare profundă, nu de reciclarea politică a acelorași fețe compromise. ”Stimate domnule Nicușor Dan, În numele milioanelor de români care își doresc o schimbare reală, profundă și ireversibilă în viața …
- Român bogat, român sărac. Inegalitatea veniturilor în România rămâne adâncă, în ciuda progresului „pe hârtie”Statisticile economice susțin că România devine o țară mai echitabilă, însă realitatea trăită de milioane de români contrazice această imagine optimistă. Deși indicele GINI arată o reducere a inegalității, discrepanțele dintre regiuni, accesul inegal la servicii esențiale și lipsa de oportunități pentru zonele defavorizate arată că „progresul” este, în mare parte, doar pe hârtie. România …
- România se îndatorează cu peste 5 miliarde de euro pentru „siguranța” Europei. UE lansează programul SAFEUniunea Europeană a lansat un program uriaș, de 150 de miliarde de euro, pentru apărare. România se grăbește să acceseze peste 5 miliarde din acești bani, nu ca ajutor nerambursabil, ci sub formă de împrumuturi pe zeci de ani. În timp ce infrastructura civilă se prăbușește, statul român bagă și mai adânc mâna în buzunarul …