Președintele Parlamentului german pledează pentru o „uniune monetară completă” în cadrul UE

Președintele Bundestagului german Wolfgang Schäuble a declarat duminică că Uniunea Europeană ar trebui să utilizeze criza provocată de noul coronavirus pentru a crea o uniune monetară completă.
Ministru de finanțe al Germaniei în perioada 2009-2017, când a gestionat și perioada crizei datoriilor suverane și a zonei euro, Schäuble a afirmat pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung că Uniunea Europeană nu trebuie să rateze această șansă.
„Am fi în continuare semnificativ mai departe în Europa de astăzi dacă ideea creării unui fond monetar european ar fi prevalat în criza greacă din 2010. Nu putem rata din nou această șansă”, a spus el, citat de EU Observer.
Poziția lui Schäuble vine la scurt timp după ce Germania a preluat președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, având drept principală prioritate redresarea Uniunii Europene din criza provocată de pandemia de coronavirus. De altfel, liderii statelor membre ale UE se vor întruni în perioada 17-18 iulie pentru a negocia planul de redresare post-criză și viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027.
Apelul șefului legislativului german privind edificarea unei uniuni monetare vine însă într-un context complicat, având în vedere că statele membre s-au înțeles cu dificultate asupra activării Mecanismului european de stabilitate, iar tratativele în ce privesc instrumentul de recuperare economică întâmpină opoziția unor state precum Austria, Danemarca, Olanda și Suedia, care nu sunt de acord cu un nivel ridicat al subvențiilor oferite pentru redreesare, pledând în schimb pentru împrumuturi.
Cu toate acestea, Germania și Franța par decise să ajungă la un acord atât de necesar revenirii din criză, Berlinul dând deja un semnal major de flexibilitate atunci când cancelarul Angela Merkel a prezentat alături de președintele Emmanuel Macron o propunere de redresare de 500 de miliarde de euro bazată pe ideea instituirii unor datorii comune la nivel european.
Uniunea economică și monetară (UEM) este rezultatul integrării economice progresive în Uniunea Europeană. UEM este o extensie a pieței unice a UE, care implică reglementări comune privind produsele și libera circulație a bunurilor, capitalurilor, forței de muncă și serviciilor.
Sursa: www.caleaeuropeana.ro
- Maia Sandu invită firmele românești să investească în Republica Moldova, dar cu riscuri majorePreședintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat o invitație companiilor românești de a investi în țara vecină, subliniind beneficiile financiare din partea Uniunii Europene, dar fără a menționa incertitudinile economice și politice care ar putea afecta aceste investiții. În cadrul Forumului Economic „Investiţii – Dezvoltare – Integrare Europeană” de la Chişinău, Maia Sandu a subliniat …
- Controalele ANPC s-au transformat într-un spectacol al opulenței: Piedone cu cizme de 624 de euroCristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 5 și actual președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a reușit să atragă atenția, dar nu datorită măsurilor luate în cadrul controalelor sale, ci datorită unui detaliu vestimentar care a devenit rapid un simbol al luxului ostentativ: cizmele sale de 624 de euro. În timp ce …
- Șefa UPU de la Spitalul Județean Constanța dată afară pe motiv că „e nevoie de un bărbat” pentru funcție: un abuz flagrant de discriminare!Managera Spitalului Județean Constanța a decis să o demită pe șefa Unității de Primiri Urgențe, dr. Rodica Tudoran, sub pretextul că funcția ar trebui ocupată de un bărbat. Aceasta a justificat schimbarea prin nevoia unui lider care „să poată alerga între heliport și spital”, un discurs profund discriminatoriu. Incidentul a stârnit un val de reacții …
- Cererea americană de ouă din România respinsă din cauza reglementărilor UEAmericanii au solicitat ouă din România pentru a suplini deficitul cauzat de epidemia de gripă aviară, însă legislația sanitar-veterinară europeană și condițiile impuse de SUA fac imposibilă îndeplinirea cerințelor, lăsând țările europene într-o poziție vulnerabilă pe piața internațională. Statele Unite au adresat o cerere pentru importul de ouă din România, dar livrările nu pot fi …
- Economia României în pericol: Inflația și concedierile amenință industriile auto și conexeIndustria auto românească se confruntă cu riscuri majore din cauza taxelor impuse de Statele Unite, iar un val de concedieri este iminent. Pe lângă aceste probleme, inflația continuă să erodeze puterea de cumpărare a românilor, iar prognozele economice sugerează o înrăutățire a situației pe termen scurt. România se află într-un moment extrem de delicat din …