Semnificații istorice pentru ziua de 2 iulie – înceta din viaţă Ştefan cel Mare, domn al Moldovei

1504: Înceta din viaţă Ştefan cel Mare, domn al Moldovei, canonizat în 1992, personalitate politică de marcă pentru Evul Mediu românesc (n. 1433)
1566: Murea astrologul francez Michel Nostradamus (n. 1503)
1877: Se năştea poetul şi romancierul Hermann Hesse, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1946 (d. 1962)
1888: Scriitorul I. L. Caragiale era numit director al Teatrului Naţional Bucureşti
1904: Se năştea René Lacoste, tenismen și mai apoi producător de vestimentație sportivă (d. 1996)
1924: Era fondată Asociaţia Internaţională a Presei Sportive
1926: Se năştea scriitorul şi publicistul Octavian Paler (m. 2007)
1951: Se năştea actorul Gheorghe Visu
1961: Înceta din viaţă Ernest Hemingway, scriitor englez, laureat al Premiului Nobel pentru literatură (n. 1899)
1983: Se năştea cântăreaţa americană Michelle Branch
1990: BBC lansa concursul tv MasterChef, prezent şi în zilele noastre pe micile ecrane din zeci de ţări
1999: Compania franceză Renault prelua Uzinele Dacia Piteşti
2008: Activista franceză Ingrid Betancourt era eliberată de gherilele columbiene, în mâinile cărora s-a aflat timp de 6 ani
2010: O echipă de medici români şi italieni realiza, în premieră mondială, o operaţie care a fost transmisă în direct, în sistem 3D
2014: Se producea un fenomen astronomic rar, anume alinierea unuia dintre cei mai strălucitori asteroizi cunoscuți, Vesta, cu planeta pitică Ceres, în dreptul stelei Spica din constelația Fecioarei
2016: Murea Elie Wiesel, supravieţuitor al Holocaustului, laureat Nobel pentru Pace (n. 1928)
2016: Dublu câştigător al titlului la Wimbledon, sârbul Novak Djokovic era eliminat de americanul Sam Querrey
2017: Organizaţia Mondială a Sănătăţii declara începutul epidemiei de Ebola în Republica Democratică Congo
Sursa: www.europafm.ro
- Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă – infractorii bugetului național. “Pușculița magică” se va transforma în dosar penalCeea ce au făcut guvernele conduse de Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu cu fondul de rezervă bugetară al Guvernului nu este politică. Este crimă organizată de la vârful statului. Sub paravanul urgenței și al “nevoilor comunităților locale”, zeci de miliarde de lei au fost direcționați discreționar, ilegal, pentru a cumpăra influență, voturi și tăcere. Această …
- Austria ține prețurile mari la energie în România, Bulgaria și GreciaConsumatorii industriali de energie electrică din România, Bulgaria și Grecia au cerut Comisiei Europene stabilirea unui mecanism de sprijin în raport cu prețurile angro mari la electricitate suportate de industriile energointensive, în special de cele din Europa de Sud-Est, din cauza fragmentării pieței europene unice de profil ca urmare a insuficienței interconexiunilor energetice dintre țările …
- Ipocrizia ministrului Energiei: Dacă subordonații mei directori își scad salariul cu 20% mi-l scad și euMinistrul Energiei, Bogdan Ivan, a declarat joi, despre renunţarea benevolă a unei părţi din salariu, de către şefii din companiile din energie, că dacă ei îşi scad 20% din salariu, este dispus să îşi scadă şi ei salariul cu 20%. ”Dacă avem o decizie guvernamentală asumată de premier, este evident că o să port această …
- Sindicaliştii de la Apele Române protestează în faţa Ministerului Mediului: Tăiaţi bani de la parlamentari, nu de la noi!Câteva zeci de sindicalişti de la Apele Române protestează, vineri, pentru două ore, în faţa Ministerului Mediului, faţă de diminuarea veniturilor salariale prin reducerea sporului de condiţii vătămătoare de muncă. Acţiunea, care se va desfăşura până la ora 13:00, se înscrie în seria protestelor stabilite de Blocul Naţional Sindical (BNS) şi începute cu o zi în urmă …
- Sorin Faur: România a fost laborator și poligon pentru numeroase clase de muniție cu care se rade sistematic de pe fața pământului democrația liberală, în sensul ei nepervertit de ideologii ultimului sfert de veacRomânia a fost laborator și poligon pentru numeroase clase de muniție cu care se rade sistematic de pe fața pământului democrația liberală, în sensul ei nepervertit de ideologii ultimului sfert de veac. De fapt, „ideologi” e o etichetă exagerat de generoasă. În fond, doar niște activiști cu propaganda ai unor entități dubioase care îi plătesc …