Liderii locali și regionali, reunițiți în sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor

Liderii locali și regionali se reîntrunesc în seiunea plenară în cadrul Comitetului European al Regiunilor, în perioada 30 iunie-2 iulie, unde vor discuta împreună cu comisarii europeni planul de redresare și viitorul buget al Uniunii Europene, potrivit comunicatului oficial al CoR, remis Caleaeuropeana.ro.
La 2 iulie, la sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor, Johannes Hahn, comisarul european pentru bugetul UE, va discuta cu liderii locali și regionali despre planul de redresare al Uniunii Europene și despre bugetul pe termen lung, care se află în pregătire, în cadrul unei sesiuni plenare a Comitetului European al Regiunilor, care se desfășoară sub influența provocărilor economice și sanitare create de pandemie.
Alți trei comisari europeni vor discuta, de asemenea, despre răspunsurile de natură politică și în materie de politici ale UE la criză.
De asemenea, liderii locali și regionali vor vota o rezoluție privind bugetul pe termen lung al UE, cadrul financiar multianual (CFM) pentru perioada 2021-2027 și Planul de investiții pentru o Europă durabilă, pilonul de investiții al Pactului verde european, elaborat de Comisia Europeană pentru a conduce UE pe calea realizării, până în 2050, a neutralității din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon.
Membrii Comitetului European al Regiunilor (CoR), alcătuit din șase grupuri politice, vor decide, de asemenea, cu privire la prioritățile politice ale Adunării pentru perioada 2020-2025.
Cu ocazia alegerii sale în funcția de președinte al Comitetului, în februarie, Apostolos Tzitzikostas (EL-PPE), guvernator al regiunii Macedonia Centrală, a declarat că va promova o democrație europeană „modernizată”, măsurile ce-și propun să răspundă la „transformările profunde” pe care le presupun „revoluțiile actuale – ecologică, digitală și demografică –”, precum și acele politici europene care au „cel mai relevant impact regional și local”, de exemplu politica pentru coeziune.
Pactul verde european și necesitatea de a-l plasa în centrul planurilor de redresare a economiilor locale și regionale vor face obiectul unei dezbateri separate.
Membrii Comitetului European al Regiunilor vor vota, de asemenea, opt avize care cuprind recomandări ale autorităților locale și regionale adresate instituțiilor cu competențe de decizie ale UE. Mai multe avize au fost inițial programate pentru adoptare în mai, într-o sesiune plenară care a fost anulată din cauza măsurilor de izolare aplicate în întreaga UE.
Din cauza constrângerilor sanitare, doar un număr limitat de membri pot fi prezenți fizic. Alții vor participa online. Trecerea la un format hibrid al sesiunii plenare va implica și trecerea la votul electronic. Sesiunea plenară se va desfășurat pe parcursul a trei zile, în loc de două, ca de obicei.
Programul dezbaterilor:
- Marți, 30 iunie (15:00-16:00): Dezbatere privind gestionarea crizei provocate de pandemia de COVID19 și planul de redresare cu Janez Lenarčič, comisarul responsabil cu gestionarea situațiilor de criză
- Marți, 30 iunie (16:00-16:30): Dezbatere privind Pactul verde european plasat în centrul procesului de redresare la nivel local și regional după criza provocată de COVID-19
- Miercuri, 1 iulie (12:15-13:30): Dezbatere privind demografia, cu dna Dubravka Šuica , comisara responsabilă pentru democrație și demografie
- Joi, 2 iulie (10:15-12:00): Dezbatere privind viitorul CFM în contextul redresării după criza provocată de COVID-19, cu dl Johannes Hahn, comisarul responsabil pentru buget și administrație
- Joi, 2 iulie (12:45-14:15): Dezbatere privind aspectele economice ale redresării după criza provocată de COVID – 19, cu dl Thierry Breton, comisarul responsabil pentru piața internă
Sursa: www.caleaeuropeana.ro
- Maia Sandu invită firmele românești să investească în Republica Moldova, dar cu riscuri majorePreședintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat o invitație companiilor românești de a investi în țara vecină, subliniind beneficiile financiare din partea Uniunii Europene, dar fără a menționa incertitudinile economice și politice care ar putea afecta aceste investiții. În cadrul Forumului Economic „Investiţii – Dezvoltare – Integrare Europeană” de la Chişinău, Maia Sandu a subliniat …
- Controalele ANPC s-au transformat într-un spectacol al opulenței: Piedone cu cizme de 624 de euroCristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 5 și actual președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a reușit să atragă atenția, dar nu datorită măsurilor luate în cadrul controalelor sale, ci datorită unui detaliu vestimentar care a devenit rapid un simbol al luxului ostentativ: cizmele sale de 624 de euro. În timp ce …
- Șefa UPU de la Spitalul Județean Constanța dată afară pe motiv că „e nevoie de un bărbat” pentru funcție: un abuz flagrant de discriminare!Managera Spitalului Județean Constanța a decis să o demită pe șefa Unității de Primiri Urgențe, dr. Rodica Tudoran, sub pretextul că funcția ar trebui ocupată de un bărbat. Aceasta a justificat schimbarea prin nevoia unui lider care „să poată alerga între heliport și spital”, un discurs profund discriminatoriu. Incidentul a stârnit un val de reacții …
- Cererea americană de ouă din România respinsă din cauza reglementărilor UEAmericanii au solicitat ouă din România pentru a suplini deficitul cauzat de epidemia de gripă aviară, însă legislația sanitar-veterinară europeană și condițiile impuse de SUA fac imposibilă îndeplinirea cerințelor, lăsând țările europene într-o poziție vulnerabilă pe piața internațională. Statele Unite au adresat o cerere pentru importul de ouă din România, dar livrările nu pot fi …
- Economia României în pericol: Inflația și concedierile amenință industriile auto și conexeIndustria auto românească se confruntă cu riscuri majore din cauza taxelor impuse de Statele Unite, iar un val de concedieri este iminent. Pe lângă aceste probleme, inflația continuă să erodeze puterea de cumpărare a românilor, iar prognozele economice sugerează o înrăutățire a situației pe termen scurt. România se află într-un moment extrem de delicat din …