Porcul de Crăciun va fi preponderent importat din Spania

În ritmul actual, porcul de Crăciun al românilor nu va mai fi crescut în gospodăriile noastre, nici în ferme românești, ci va veni… din Spania. Asta nu este o glumă, ci realitatea unei țări care a distrus aproape complet creșterea porcului și a ajuns să importe masiv ceea ce altădată producea în exces. România, țara cu milioane de hectare de teren agricol, nu mai reușește să își asigure nici măcar carnea pentru masa de sărbători.
Falimentarea sistematică a fermelor românești, normele gândite împotriva fermierilor și dependența de importuri au creat o situație absurdă: un popor agrar cumpără carne adusă de mii de kilometri, în timp ce fermele locale stau închise sau lucrează la limită. Spania, Germania și alte state europene ne vând astăzi ceea ce ar trebui să producem noi, cu costuri infinit mai mici.
Așa că, dacă lucrurile continuă în aceeași direcție, porcul de Crăciun al românului va fi mereu „extern”, iar economia rurală va rămâne tot mai săracă. România nu mai are nevoie de discursuri, ci de o reconstrucție a agriculturii, de libertate pentru fermieri și de politici care să susțină producția locală. Altfel, tradițiile noastre vor fi importate, ambalate și plătite în valută.